Villámcsapás miatt megsérült 33 fesztiválozó Németországban

Villámcsapás miatt megsérült 33 ember egy németországi zenei fesztiválon szombatra virradó éjjel. Valamennyien kórházba kerültek, de állapotuk kielégítő és legkésőbb vasárnap elhagyhatják a kórházat.

A Rock am Ring fesztiválon dolgozó orvosi csoport vezetőjének tájékoztatása szerint a sérülteket nem közvetlenül érte a villámcsapás, hanem érintkeztek olyan tárgyakkal – például fémkordonnal -, amely vezette a villám révén keletkezett áramot. A sérültek közül többen izomgyengeséggel, szív- és keringési panaszokkal kerültek kórházba.

kép: Matt McGee

Illusztráció. kép: Matt McGee

A Rajna-vidék–Pfalz tartománybeli Mendig település melletti repülőterén rendezett fesztivál területére éjjel három villám csapott le. Az első az egyik színpad mögötti elzárt részen (backstage), ahol a színpadot üzemeltető személyzet 8 tagja sérült meg. Később, amikor újabb zivatarcella közeledéséről érkezett riasztás, az éppen fellépő művész, Fritz Kalkbrenner műsorát megszakították, és a közönséget felkérték, hogy vonuljon a közelben lévő nagyobb sátrakba.

hirdetés

A második és a harmadik villám sátorozóhelyeket talált el, 25 fesztiválozót megsebesítve. Súlyos sérülés nem történt, de a helyszíni ellátás után elővigyázatosságból valamennyi sérültet a környező kórházakba vitték megfigyelésre.

A fesztiválozók nyugodtan viselték a tömegbaleset és a számos sátrat megrongáló ítéletidő miatti felfordulást.

Szombaton a tartomány miniszterelnöke és belügyminisztere, Malu Dreyer és Roger Lewentz felkereste az éjszakai viharokban erősen megtépázódott fesztiválhelyszínt. A szociáldemokrata politikusok dicsérték a rendőrség, a mentők és a rendezők együttműködését. Mindenki “nagyon professzionálisan” végezte a munkáját – emelte ki a tartományi belügyminiszter, akinek mind a 4 gyereke ott volt a fesztivál 90 ezer vendége között szombatra virradó éjjel – számolt be hírportálján a Südwestrundfunk (SWR) regionális közszolgálati műsorszolgáltató társaság.

 

MTI

Vélemény, hozzászólás?