Villanyautók: időzített bombák?

A Sandy hurrikán alatt elázott és felrobbant tizenhat autó. A Fisker Karma egy nagyon különleges elektromos luxusautóként indult, de egyre nehezebb idők járnak rá. A nyáron már leégett néhány példány, ám most egyszerre semmisült meg tizenhat darab, a Sandy hurrikán pusztítása közben.

A 16 vadonatúj, gazdájára váró, kierjesztett hatótávú hibrid Port Newarkban, New Yerseyben álltak egy szabadtéri raktárterületen, amikor a hurrikán lecsapott.

Szemtanúk szerint a partra kicsapó hullám elérte az autókat, amelyek a víz visszavonulása után kigyulladtak, majd felrobbantak.

A nyári, Kaliforniában történt tűzeset és a most leégett autók azt jelzik, hogy a Fisker elektronikája nem épp a legkiforrottabb – ez pedig a zárlatra robbanásszerű hőképződéssel reagáló Li-ion akkumulátorokkal párosulva nem épp a legjobb kombináció. A több mint 100 000 dolláros, (Európában 101 800 eurós, azaz majdnem 31 millió forintos) autók gazdáit és leendő tulajdonosait ez nyilván nem túlságosan lelkesíti.

hirdetés

A Fisker gyorsan kiadott egy nyilatkozatot, miszerint a balesetekben senki nem sérült meg, az autók egyike sem volt töltés alatt és a lehető leghamarabb megvizsgálják a tüzek okait.

Egyelőre a kikötőben álló roncsok nehezen megközelíthetőek. Amint az ok kiderül, újabb nyilatkozatot adnak ki.

forrás: carscoop.blogspot.com