Visszaveszi a penészgombával szennyezett kenyeret az Aldi

Visszaveszi a penészgombával szennyezett kenyeret az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt., azok a vásárlók, akik az ochratoxin penészgombával szennyezett 250 grammos rozsos és szezámos Korngold ropogós kenyeret visszaviszik bármelyik üzletbe, a cég a visszafizeti a termék árát.

A bt. kedden az MTI-vel közölte, a fogyasztóvédelmi előírásoknak megfelelően a terméket azonnali hatállyal visszahívta, értékesítését felfüggesztette.

Aldi

A kifogásolt termék egyszeri, vagy rövid időszakon keresztül történő fogyasztása valószínűleg nem ártalmas az egészségre – írták közleményükben.

Megjegyzik: az Aldi Magyarországnak kiemelten fontos, hogy vásárlóinak magas minőségű, megbízható termékeket kínáljon. Ezért az Aldiban kapható termékek a beszállítók és az áruházlánc megbízásából rendszeresen független, akkreditált laboratóriumokban vizsgálatokon esnek át. A szállító által végzett rutinellenőrzés során kiderült, hogy a Korngold ochratoxin penészgombával szennyezett.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján tette közzé, hogy élelmiszerbiztonsági kockázatot jelenthet az Aldi által forgalmazott kenyér az Európai Bizottság gyorsriasztási rendszerén (RASFF) érkezett információ szerint.

A terméke adatai:

hirdetés

Minőségmegőrzési idő: 2016. 10.04,  LOT 16035
Gyártó: CONT.BAKERIES DEUTSCH.GMBH Gronau Germany
Vonalkód: 4012936000029/4012936000012/24031974 illetve 4012936000029/4012936000012/24031974,
A forgalmazó tájékoztatta hivatalunkat a termék önkéntes visszahívásáról.
A vásárlókat kérjük, hogy a fenti termékeket ne fogyasszák el.

Az ochratoxinok egyes penészgombák által termelt méreganyagok, melyek közül az ochratoxin A  a legjelentősebb, mely erősen toxikus anyag. Fő támadási pontja a vese, azonban májat, idegrendszert, immunrendszert, és a reproduktív szerveket károsító hatását is igazolták. Állatkísérletek bizonyították azt is, hogy rákkeltő anyag.

A toxin különböző élelmiszerekben, főleg gabonában, gabonatermékekben, hüvelyesekben, kávéban, sörben, szőlőlében, mazsolában, borban, kakaóban, mogyorófélékben, és fűszerekben is előfordulhat. Bár az élelmiszerek előállítása során folyamatosan törekednek arra, hogy csökkentsék az ochratoxinok szintjét, bizonyos mértékű jelenlétük elkerülhetetlennek tekinthető, ezért határértékkel szabályozzák eltűrhető mértékű előfordulásukat. A toxinok ártalmas hatása mindig a szervezetbe összesen bekerülő mennyiség függvénye. Azaz megbetegedéstől csak akkor kell tartani, ha valaki hosszú időn keresztül, rendszeresen fogyaszt határértéket meghaladó ochratoxin tartalmú élelmiszereket.

A kifogásolt termék egyszeri, vagy rövid időszakon keresztül történő fogyasztásától egészségártalom nem valószínűsíthető.

energiaoldal.hu – MTI

Vélemény, hozzászólás?