Vízhűtéses telefonok?

A Digitimes azt írja, hogy az Apple, a Samsung és a HTC még idén bemutatják a saját, folyadékhűtéses okostelefonjukat.
iphone4-screen

Bármennyire is furcsán hangzik a dolog, mégcsak nem is ebből a három cégből kerülne ki az első folyadékhűtéses telefon gyártója, az NEC ugyanis már májusban piacra dobott egy ilyen készüléket.

NEC vízhűtés telefon

A Digitimes szerint a legmodernebb okostelefonokban a jelenlegi hűtési megoldások már nem elégségesek, különösen azokban a készülékekben, amelyekben 4G chip is található. Ezt a problémát úgy lehetne hatékonyan kiküszöbölni, ha nagyon vékony hűtőcsövek futnának a készülékek belsejében, hűtőfolyadékot keringetve a belső alkatrészek körül.

hirdetés

NEC telefon vízhűtés
Ha azonban kicsit körüljárjuk a témát és reálisan átgondoljuk a lehetőségeket technikailag és gyártási szempontból, könnyen cáfolhatjuk a hírt.

Tudni kell, hogy ezek a hűtőcsövek jóval vékonyabbak azoknál, amiket a folyadékhűtésű számítógépekben találhatunk. A NEC Medias Xo6E-ben futó csövek átmérője például mindössze 0,6 mm, így ugyan túl nagy helyet nem foglal egy ilyen hűtési megoldás, de így is komoly, eddig ismeretlen problémákra kell felkészülni.

Mindig megvan ugyanis az esély arra, hogy a hűtőfolyadék szivárogni kezd, és tönkreteszi a belső alkatrészeket. Ez pedig az okostelefonok esetében nagy problémát jelent. Ezeket a készülékeket ugyanis egész nap magunknál hordjuk, és sokkal gyakrabban esnek le, mint például a laptopok. És akkor még a gyártási problémákról szót sem ejtettünk.

forrás és teljes cikk: beszeljukmac.com

Vélemény, hozzászólás?