Zéró-energiás hűtőgél

A hűtőszekrények a 30-as évek óta ugyanazon az elven működnek, ráadásul napjainkra világszerte rendkívüli mértékben el is terjedtek. A kétségkívül hasznos eszközök üzemeltetése azonban nem olcsó, a hűtőgépek akár a háztartási energiafelhasználás 30%-áért is felelősek lehetnek.

Az orosz Jurij Dimitriev által bemutatott, friss megjelenésű eszköz jelentheti a háztartási hűtők új generációját. A Bio Robot Hűtőszekrény egy speciális zselészerű anyagot használ, amelybe egyszerűen bele kell nyomni a hűtendő élelmiszereket. Dimitriev egyike az Elektrolux Design Lab hűtő-újragondoló verseny 25 döntősének.

A Bio Robot Hűtőszekrény a falon (is) rögzíthető álló, vagy fekvő helyzetben, de akár a plafonon is elhelyezhetjük! A gél-alapú hűtő 90%-os helykihasználással dolgozik, a biopolimer zselének nincs szaga és nem ragad.

hirdetés

A különleges hűtőközeg velejárója, hogy alacsony hőmérsékleten fényt bocsát ki.

Mindez rendkívül izgalmasan hangzik, de Dimitriev nem igazán avat be találmánya működési elvébe, így megvalósulása némiképpen kétséges. Az mindenesetre mégis biztató, hogy ezen a területen is várhatók izgalmas fordulatok a (közel) jövőben.

forrás: inhabitat.com