Zöld irodák

A „zöld iroda” megfogalmazás már nagyon régen létezik, hiszen
a KÖVET Egyesület már több mint 10 évvel ezelőtt meghirdette a programját ilyen kategóriában.

Fotó: Zsitva Tibor

MIÓTA MAGYARORSZÁGON IS elterjedtek a nemzetközi tanúsítási rendszerek, mint például a LEED vagy BREEAM, jobban megfogalmazható a fenntartható iroda vagy irodaház fogalma. Azt mondhatnám, hogy ha harmadik fél által tanúsított, nemzetközileg elfogadott fenntartható építéssel vagy építészettel kapcsolatos tanúsítással rendelkezik az épület vagy iroda, akkor valamilyen szintű zöld irodáról beszélhetünk. Természetesen léteznek egyéb környezetvédelmi tanúsítási rendszerek, mint például a Living Building Challenge, One Planet Living, a RICS által működtetett SKA rating, ami például a bérlői kialakításra vonatkozik, középpontban a felhasználóval. Manapság egyre inkább jellemző, hogy az energiahatékonyság mellett a felhasználó van a középpontban és ezzel párhuzamosan a produktivitás. A produktivitás feltétele pedig a felhasználó számára biztosított fenntartható megoldás, mint például:

megfelelő hőmérsékleti tartomány, lehetőleg széles tartományban állítható
saját kontrollal alacsony légsebességgel járó hűtés, fűtés egyénileg is szabályozható saját világítás természetes megvilágítás magas részaránya, megfelelő árnyékolási lehetőséggel akár a természetes szellőzés lehetősége a helyiség funkciójától függő elégséges légcsere a keletkező szerves anyagok kiszellőztetését is figyelembe véve megfelelő hangszigetelés CO2-mérés és beavatkozás kiegészítő szolgáltatások az épületben megfelelő belmagasság elégséges rekreációs területek és egyéb, a produktivitást növelő intézkedések.

Nem szabad elhanyagolni a növénytelepítést sem. Bizonyított tény, hogy a szobanövények, zöldfalak, belső kertek csökkentik a hideggel kapcsolatos betegségek kialakulását és növelik a koncentrációs képességet. Nem beszélve arról, hogy a káros szerves vegyületeket is képesek eltávolítani. Ezenkívül léteznek egyéb környezeti kategóriák is, mint például az épület elhelyezkedése, ami nagyban befolyásolja a tömegközlekedéssel való megközelíthetőséget, környezetbarát anyagok felhasználása, hulladékkezelés mind az építés, mind pedig az üzemeltetés alatt, vízfelhasználás hatékonysága, épületenergetika, megújuló energia használata.

A megújuló energia használatára jó példa lehet a fotovoltaikus panelek vagy napkollektorok telepítése. De azt gondolom, nem is az új építésű irodaházakkal van a probléma, hiszen ezek mind kivétel nélkül valamilyen nemzetközi tanúsítási rendszer sémáját követik és energiahatékonyságban, a megújuló energiák használatában és a megfelelő belső környezet kialakításában élen járnak. Ma az új irodaházak mind tanúsítva vannak.

hirdetés

A HuGBC honlapján megtalálhatóma Magyarország összes eddig tanúsított irodaháza vagy irodája. Budapesten jelenleg kb. 25% a tanúsított irodák aránya, amely tanúsítás vonatkozik új építésekre, üzemelő épületekre, belső kialakításra.

Általánosságban elmondható, hogy a zöld irodák, irodaházak energiahatékonysága sokkal
magasabb, mint az átlag irodaházaké. Ezáltal a bérlők rezsiköltségei is alacsonyabbak
lehetnek, és elvileg kérhetnénk egy kicsit magasabb bérleti díjakat. Ez még egyelőre nem jellemző hazánkra, de a bérlők szívesebben jönnek olyan házakba, amelyekben kiemelkedően jó környezetet tudnak biztosítani dolgozóik számára és saját szervizköltségeik alacsonyabbak.

 

A cikk az Energiafigyelő magazin 2015/01. számában jelent meg.

Kapcsolódó cikkek
Zöldet az irodába!

A helyszín Svédország, egy irodabendő. Sok-sok irodabendő. A Greenworks funkcionális iroda és más belső terek innovatív kialakításával foglalkozik. A lényeg, Elolvasom

Unod a mókuskereket? Előbb próbáld ki! (videó)

Egy megoldás arra, hogyan köthetjük össze az irodai hajtást a szükséges testmozgással. Szerintünk érdemes lenne egy generátort is rászerelni, amivel Elolvasom

Megjelent az Energiafigyelő magazin legfrissebb száma!

A jelen jó megoldásai: földgáz, CNG, LNG, biogáz. A magyar energetika jelene és jövője. Mediterrán ország leszünk? Ford, Hitler és Elolvasom

Az ismeretlen Henry Ford I. rész

Miben hasonlít egymáshoz a Walt Disney, a Hewlett-Packard, az Apple, az Amazon vagy a Google? Közös jellemzőjük, hogy mindegyik egy Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?