Zöldáramcsúcs a hétvégén Németországban

A hosszú hétvégén Németország csaknem teljes villamosenergia igényét lefedte az ország megújuló forrásainak termelése, derül ki az Agora Energiewende adataiból.

A nap, a szél, a víz és a biomassza bázison létesített termelő kapacitások együttes teljesítménye meghaladta a 45 gigawattot hétfőn 11.00 és 14.00 óra között. Az említett források részesedése 11.00-kor 89.7 százalékot, 13.00-és 14.00 óra között pedig 99 százalék volt. A zöldenergia termelés felfutása mellett, az ünnep és az időjárási körülmények miatt csökkent igényszint is hozzájárult ehhez – elemzők szerint.

Nemetország Berlin zászló Reichstag

hirdetés

A négy meghatározó zöld forrás teljesítménye meghaladta a hőerőművek – beleértve a nukleáris, a földgáz és szénbázisú blokkok – teljesítményét ebben a négy órában. A hagyományos erőművek Pünkösd hétfőn 7,7 és 27,2 gigawatt közötti szinten voltak jelen a rendszerben. Az európai energiaügynökség adatai azt mutatják, hogy a gázbázisú erőművek 1 gigawatt körüli teljesítményt képviseltek, a szénbázisúak 1,9 gigawattot, ezzel ez a két forrás volt a legkisebb részben jelen a hétvégén, illetve hétfőn a német villamosenergia-rendszerben.

Az elemzők rámutatnak, hogy még a legkorszerűbb 46 százalékos hatásfokkal működő szénerőművek sem tudtak versenyképesen bekapcsolódni a piacra, tekintve, hogy a határköltségük valahol 17,72 euró környékén mozog megawattóránként.

forrás: energiainfo.hu