10 fontos tény a megújulókról

Szinte állandó kérdés az iparági szereplők és a befektetni vágyó szervezetek vállalatok részéről, hogy milyen elvek mentén lehet és érdemes pénzt kihelyezni a megújuló energiaforrásokba egy változó szabályozói környezetben, zuhanó árak és folyamatos technikai, technológiai fejlődés mellett. Erről tartottak a minap online vitanapot a The Guardian weboldalán. A virtuális térben rendezett panelbeszélgetésen a résztvevőknek 10 olyan körülményt sikerült összeszedniük, amelyeket érdemes fejben tartani, ha ilyen jellegű befektetésen törjük a fejünket. Sőt, ezeknek az észben tartásával akár magánszemélyek és helyi közösségek is profilhátnak a megújuló energiaforrások terjedéséből

Következzen tehát a 7 panelrésztvevő által említett 10 dolog, amit minden megújuló-energetikába fektetőnek tudnia kell, hogy a megfelelő döntést hozhassa.

1. A nap- és szélenergia olcsóbb, mint azt gondolnánk!

Az általános befektetői véleményektől eltérően a megújuló energiaforrások kiaknázása olcsó. Számtalan olyan helyszín és régió van, ahol a nap- és szélenergetikai fejlesztéseknek ma már gazdasági racionalitása van, a beruházói környezet megfelelő. Elég csak arra gondolni, hogy a világban egyre többen fektetnek háztartási méretű fotovoltaikus rendszerekbe különböző ösztönző mechanizmusok nélkül is, pusztán azért, mert a történet gazdasági oldala megtérül – jelenleg negyedébe kerülnek a napelemek annak, amennyiért 2008-ban be lehetett őket szerezni.

kép: pgegreenenergy

kép: pgegreenenergy

De nem csak a lakossági szegmensben hódít ez a két energiaforrás – Indiában és Chilében egész gyárakat látnak el szél- és napelem parkok.

A Bloomberg becslése szerint 2020-ra a mai 150 gigawattnyi beépített fotovoltaikus kapacitás 600 gigawattra növekszik majd, az érték 2030-ra pedig akár az 1900 gigawattot is elérheti, amivel már a globális villamosenergia-mixben elérheti a napenergia részaránya az 5-7 százalékot.

2. A szabályozói környezet bizonytalansága a legnagyobb akadály a befektetések előtt

Abban minden résztvevő egyetértett, hogy a kormányok általánosságban nem nőnek fel a feladathoz, hogy a megújuló-energetikai fejlesztések élére álljanak. Ráadásul a szakmai kérdések is egyre inkább átpolitizálódnak, és a sokszor rövidtávú politikai szemléletmód aláássa a megújuló energiaforrások területén potenciálisan megejthető, hosszú távú befektetéseket.

A panel egyik résztvevője szerint a politikusok sok esetben rossz tanácsokat kapnak, különböző lobbicsoportok befolyása alatt állnak. Ezek – a jellemzően megújuló ellenes – hangok ráadásul általában jobban eljutnak a politikai döntéshozók füléhez, mint a megújuló energiaforrások kiaknázását támogató választóké.

kép: RLEVANS

kép: RLEVANS

3. A szabályozó hatóságok hozzáállása egyre jobb, de még mindig ”élesek a fogaik”

A panelbeszélgetés résztvevői alapvetően pozitívan nyilatkoztak a szabályozó hatóságok hozzáállásáról. A különböző hatóságok egyre nyitottabbak a megújuló energiaforrások irányába, de még mindig kritikával fogadják a megújuló-energetikai fejlesztéseket, általánosságban jobban ellenőrzik az ilyen beruházásokat, mint teszik azt a hagyományos fosszilis energiaforrásokat hasznosítók kapcsán.

4. Németország, Dánia és Dél-Afrika követendő példát nyújtanak a megújuló energiaforrások kapcsán

Németország és Dánia hatalmas lépést tettek előre a megújuló energiaforrások hasznosítása terén – a szakértők szerint részben amiatt, mert hatalmas a beruházások tulajdonosi bázisa. Németországban például több mint 800 vállalkozás foglalkozik megújuló energiaforrások hasznosításával, megújulós erőművek építésével és üzemeltetésével. Emellett kiemelték azt is, hogy ezekben az államokban – minden hátulütője ellenére – a kormányzat jelentős támogatásokat nyújt a beruházásokhoz, az erőművek üzemeltetéséhez.

Dánia példáját azért gondolják követendőnek, mert ott a helyi közösségeknek is lehetőségük van megújuló-energetikai fejlesztéseket indítani, és élvezni azok minden előnyét, ami hihetetlen társadalmi (és politikai) támogatottságot jelent a fejlesztéseknek.

A dél-afrikai kormány esetében viszont a tendereztetési eljárások bevezetése hozta meg azt a versenyt a fejlesztők között, ami még a megtérülést is biztosítja, de a költségvetést sem terheli meg túlságosan. Ahogy a szakértők összefoglalták, a dél-afrikai modell lényege voltaképpen egyetlen kérdésben csúcsosodik ki: „Ki akar számunkra a lehető legolcsóbban nap- vagy szélenergiát eladni?”.

hirdetés

Ez a modell annyira népszerű, hogy az Európai Unió is egy ilyen tendereztetési eljárás irányba próbálja tolni a támogatási rendszerek működtetését. Ráadásul a tapasztalatok szerint a helyi foglalkoztatásra is jó hatással van ez a megközelítés.

5. A vállalkozásoké a vezető szerep

A résztvevők szerint az iparág fellendítésében jellemzően a vállalkozások és a lakosság állnak az élen, remélve, hogy a szabályozók és a politika követi úttörő munkájukat. Ez a vezető szerep elsősorban az energiaárak volatilitásának köszönhető, hiszen a kiszámíthatatlanság egyre több vállalkozást és magánszemélyt ösztönöz arra, hogy stratégiai módon, a kiszámíthatóságot szem elé helyezve közelítsen energiaigényeinek biztosításához. Sokan a saját, megújuló alapú villamosenergia-ellátásban látják ezt a kiszámíthatóságot.

6. Szükség van a projektek sokszínűségére

A panelbeszélgetés résztvevői szerint minél több működési, finanszírozási és beruházási modell alakul ki, annál könnyebb lesz megtalálni azokat a lehetőségeket, amelyek mentén az egyes régiók, országok vagy éppen vállalatok megtalálhatják a számukra megfelelő megoldásokat, legyen szó akár kicsi, akár nagyméretű projektek megvalósításáról.

Szerintük a fejlesztőcégek mellett, ezekből a modellekből a helyi közösségek és az alapvetően csak befektetői szemlélettel a megújuló energiaforrásokhoz közelítő vállalatok is profitálhatnak, hiszen megkönnyítheti ezek egymása találását: a közösség a lelkesedést és a szaktudást, a befektetők pedig a pénzt adják a fejlesztésekhez.

7. A közvélemény felkészült a megújuló energiaforrásokra

Felmérések tucatjai bizonyítják, hogy az emberek vevők a megújuló energiaforrások elterjedésére. Ez a szakértők szerint akár a crowfunding (közösségi finanszírozás) szemléletet is meghonosíthatja az iparágban, amelyre példák már akadnak is, például Ausztriában.

8. A fejlődő országok lehetnek az innováció éllovasai

A szakértők szerint megfordulni látszanak a trendek az innováció terén: amíg eddig inkább az volt a jellemző, hogy a fejlesztések és újítások a fejlett országok irányából szivárgott a fejlődő országok felé, addig ma már ez inkább fordítva történik. Szemléletes példaként a telekommunikációs iparág és India példája bukkant fel a beszélgetés során, hiszen lesarkítva elmondható, hogy „Indiában ma már több embernek van mobiltelefonja, mint fogkeféje”.

kép: Ken Banks

kép: Ken Banks

9. Az internet hatalma

A panelbeszélgetés résztvevői szerint az internet áldásos hatása több területen is megfigyelhető. Ezek egyike a finanszírozás, hiszen a crowfunding megjelenése elképzelhetetlen lenne a világháló nélkül. Ugyanígy sarkalatos lehet a szélessávú internet elterjedése az intelligens energetikai rendszerek és hálózatok kialakításában, ami általános vélemények szerint hatalmas lökést adhat majd a megújuló-energetikai iparágnak, fejlesztéseknek. De nagy adatmennyiségek valós idejű megosztása szükséges például a kontinenseket átfogó energiapiacok működtetéséhez és üzemeltetéséhez is.

Emellett a közösségi média kiemelkedő hatással van a megújuló energiaforrások társadalmi elfogadottságának növelésében is. Ezeken a felületeken szinte hétről-hétre születnek olyan gondolatok, kezdeményezések, amelyek jelentős hatással lehetnek az iparágra.

10. Van még hová fejlődni

A szakértők szerint érdemes észben tartani, hogy úgy az innováció, mint a megfizethetőség területén van még hova fejlődni a megújuló-energetikában, ami segíthet igazán kedvező befektetési lehetőségként feltüntetni a megújuló energiaforrásokat.

Ugyanakkor az energetikai fordulat bekövetkezése után is lesz még tennivaló bőven. Éppen emiatt fontos, hogy a befektetők hosszú távon tekintsenek a megújuló-energetikai lehetőségekre, és legyenek nyitottak arra, hogy felismerjék és kihasználják a már ma is elérhető lehetőségeket.

forrás: chikansplanet.blog.hu

Vélemény, hozzászólás?