Elektromos teherbringát tesztel a Hajtás Pajtás

A múlt évet 253 millió forintos bevétel mellett 15 millió forintos nyereséggel zárta a futárszolgáltatást végző Hajtás Pajtás Kft., de ez még messze van a csúcsévnek számító 2007-es 450 millió forintos bevételtől – mondta Kürti Gábor ügyvezető csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

Az alkalmazott futárok száma jelenleg 65, a csúcs 2008-ban volt 120 fővel. Minden futár a cég alkalmazottja, a bruttó havi bérük – átlagosan, a teljesítménytől függően – 130-150 ezer forint, amihez 20 ezer forint kafetéria társul – tette hozzá az ügyvezető.

MTI Fotó: Marjai János

MTI Fotó: Marjai János

A Hajtás Pajtás is részt vesz az ökologisztikai szolgáltatások fejlesztését finanszírozó Cyclelogistics Ahead nevű uniós projektben. A projekt teljes költségvetése 2,3 millió euró, és hét európai városban – köztük Prágában és Budapesten – zajlik.

hirdetés

A Hajtás Pajtás 3 évre 110 ezer eurót (33 millió forint) nyert az uniós alapból, elektromos rásegítésű áruszállító kerékpárok tesztelésére. Jelenleg három ilyen járművet használnak és regisztrálják a tapasztalataikat. Emellett konferenciákat és a döntéshozóknak tanulmányi utakat is finanszírozhatnak a pénzből.

kép: hajtaspajtas.hu

kép: hajtaspajtas.hu

Kilián Zsolt műszaki tanácsadó elmondta: a pozitív tapasztalatok alapján több száz új kis cég jöhet létre a zsúfolt belvárosokban történő áruszállításra. Ezek a járművek 100 kilométeren 50 forint árú villamosenergiát fogyasztanak, szemben az autók ugyanekkora távolságra jutó 3500 forintos benzinköltségével.

MTI