1,5 liter benzin/100 km? A svájci mérnök fagázos Opelje (videó)

Egy ósdinak tűnő technológia olyan jellemzőkkel bír, amit jelenleg talán csak az elektromos autók tudnak teljesíteni. Viszont ha nem akarunk milliókat költeni akkumulátorra, teljesen átépíteni az autót és lemondani a fűtésről, a megoldás: a fagáz generátor!

Daniel Hagen kis sárga Opel Kadettje vidáman rója a kilométereket Svájc meseszép tájain, fittyet hányva a magas benzinárakra.

Fagáz meghajtású Opel Kadett Svájc

A fagáz autók üzemanyagaként történő hasznosítása nem új keletű: az 1930-as évek végére Európai útjait már 9 ezernél is több, fagáz üzemre átalakított automobil rótta. Majd a II. Világháborúval bekövetkező üzemanyag hiány következtében ugrásszerűen megnőtt az ilyen járművek száma.

A háború ideje alatt, csak Németországban közel 500 ezer gépjárműre szereltek fagáz generátort. Nem csupán személyautókon, hanem traktorokon, buszokon, tehergépjárműveken és hajókon is alkalmazták a technológiát.

Németország mellett azokban az időkben nagy népszerűségnek örvendtek a fagáz hajtotta járművek Svédországban, Franciaországban, Finnországban, s Dániában. Még kimondottan e célra szolgáló „üzemanyag töltő” állomások is létrejöttek, amelyeknél a sofőrök megfelelő méretűre felvágott tűzifát vásárolhattak a járműveikhez.

Fagáz meghajtású Opel Kadett Svájc

A svájci mérnök Daniel Hagen rajongott a régi traktorokért és munkagépekért. 1936-os Hürlimann traktorához ajándékba kapott egy korabeli fagáz-generátort. Miután nagy nehezen beszerezte az eredeti dokumentációkat, hozzálátott a felújításához.

Fagáz meghajtású Opel Kadett Svájc

2006 tavaszán a meglóduló üzemanyagárak hatására úgy döntött, hogy megjavítja a gyűjteményében található 1947-es Wisco generátort, mely 80kg-os súlyával ideálisnak tűnt, hogy kedvenc 1975-ös évjáratú 1,2-es, automata Opel Kadettja hátuljára kerüljön.

hirdetés

Fagáz meghajtású Opel Kadett Svájc
Hasonló gázfejlesztőt szerelt az Opel is háború előtti autói elejére, de az első építésnek számos hátránya van: rontja a súlyelosztást és zavar a kilátásban.

 

Fagáz meghajtású Opel Kadett Svájc

Egy speciális váz tartja a szerkezetet, erre került a lökhárító és a világítás is. A gázt az autó alatt vezette a motortérbe. A korrózió ellen a generátort cink- és nikkel bevonattal látta el.

Fagáz meghajtású Opel Kadett Svájc

A tankolás igen egyszerű:

Fagáz meghajtású Opel Kadett Svájc
A fagázos Kadett 25-30 kg fával beéri 100 kilométerenként, tehát az üzemanyagköltség benzinre átszámítva kb 1,3-1,7 liter/100 Km! A gázképződés beindítása körülbelül 7 percet igényel és kezdődhet a száguldás!

Fagáz meghajtású Opel Kadett Svájc

Az Auto Bild riportja