1,5 liter benzin/100 km? A svájci mérnök fagázos Opelje (videó)

Megosztom
  • 101
  •  
  •  
  •  


Egy ósdinak tűnő technológia olyan jellemzőkkel bír, amit jelenleg talán csak az elektromos autók tudnak teljesíteni. Viszont ha nem akarunk milliókat költeni akkumulátorra, teljesen átépíteni az autót és lemondani a fűtésről, a megoldás: a fagáz generátor!

Daniel Hagen kis sárga Opel Kadettje vidáman rója a kilométereket Svájc meseszép tájain, fittyet hányva a magas benzinárakra.

Fagáz meghajtású Opel Kadett Svájc

A fagáz autók üzemanyagaként történő hasznosítása nem új keletű: az 1930-as évek végére Európai útjait már 9 ezernél is több, fagáz üzemre átalakított automobil rótta. Majd a II. Világháborúval bekövetkező üzemanyag hiány következtében ugrásszerűen megnőtt az ilyen járművek száma.

A háború ideje alatt, csak Németországban közel 500 ezer gépjárműre szereltek fagáz generátort. Nem csupán személyautókon, hanem traktorokon, buszokon, tehergépjárműveken és hajókon is alkalmazták a technológiát.

Németország mellett azokban az időkben nagy népszerűségnek örvendtek a fagáz hajtotta járművek Svédországban, Franciaországban, Finnországban, s Dániában. Még kimondottan e célra szolgáló „üzemanyag töltő” állomások is létrejöttek, amelyeknél a sofőrök megfelelő méretűre felvágott tűzifát vásárolhattak a járműveikhez.

Fagáz meghajtású Opel Kadett Svájc

A svájci mérnök Daniel Hagen rajongott a régi traktorokért és munkagépekért. 1936-os Hürlimann traktorához ajándékba kapott egy korabeli fagáz-generátort. Miután nagy nehezen beszerezte az eredeti dokumentációkat, hozzálátott a felújításához.

Fagáz meghajtású Opel Kadett Svájc

2006 tavaszán a meglóduló üzemanyagárak hatására úgy döntött, hogy megjavítja a gyűjteményében található 1947-es Wisco generátort, mely 80kg-os súlyával ideálisnak tűnt, hogy kedvenc 1975-ös évjáratú 1,2-es, automata Opel Kadettja hátuljára kerüljön.

hirdetés

Fagáz meghajtású Opel Kadett Svájc
Hasonló gázfejlesztőt szerelt az Opel is háború előtti autói elejére, de az első építésnek számos hátránya van: rontja a súlyelosztást és zavar a kilátásban.

 

Fagáz meghajtású Opel Kadett Svájc

Egy speciális váz tartja a szerkezetet, erre került a lökhárító és a világítás is. A gázt az autó alatt vezette a motortérbe. A korrózió ellen a generátort cink- és nikkel bevonattal látta el.

Fagáz meghajtású Opel Kadett Svájc

A tankolás igen egyszerű:

Fagáz meghajtású Opel Kadett Svájc
A fagázos Kadett 25-30 kg fával beéri 100 kilométerenként, tehát az üzemanyagköltség benzinre átszámítva kb 1,3-1,7 liter/100 Km! A gázképződés beindítása körülbelül 7 percet igényel és kezdődhet a száguldás!

Fagáz meghajtású Opel Kadett Svájc

Az Auto Bild riportjaMegosztom
  • 101
  •  
  •  
  •  

One comment

Vélemény, hozzászólás?