Nemsokára érkezik az Audi első szintetikus üzemanyaga

Az Audi hadat üzent a fosszilis üzemanyagoknak. Első bástyaként ez év elején kezdi meg termelését észak-németországi e-gáz üzeme, amely mérföldkő lehet a mesterségesen előállított üzemanyagok bevezetésében

A világ első ilyen ipari szintetikus metán (e-gáz) előállító létesítménye megújuló elektromos energiát és szén-dioxidot fog használni az üzemanyag előállításához. Az így termelt gázt simán be lehet táplálni a földgáz-hálózatba, tehát nincs szükség teljesen új infrastruktúra kiépítésére. Így ez az eljárás mérföldkő lehet a fenntartható mobilitás irányában.

Az üzem 6 megawattnyi megújuló elektromos energiát használ fel az elektrolízishez, a szenet pedig szén-dioxidból nyeri amit egy közeli biogáz-üzem biztosít, így az Audi gázgyára klíma-semleges. Évi 1000 tonna e-gáz előállítása lehetséges az üzemben, ehhez 2800 tonna szén-dioxidot használ fel. Ilyen mennyiséget 224 000 bükkfa lenne képes elnyelni.

A végeredményként kapott e-gáz kémiailag közel azonos a fosszilis alapú földgázzal, így alkalmas arra, hogy CNG-töltőállomásokon gépjárművekbe lehessen tankolni.

hirdetés

Az új üzemanyaghoz az Audi természetesen autót is ajánl, 2013-ban érkezik a kereskedésekbe az ötajtós Audi A3 Sportback TCNG, 2015-ben pedig az A4-ből is készül TCNG-változat.

 

A hasonló üzemek nagymértékben segíthetik a megújuló energiatermelés fejlődését, ugyanis képesek csökkenteni azokat a problémákat, amelyeket a  ingadozó nap- és szélenergia-termelés okoz. Az elmúlt években rendkívüli mértékben megnövekedett Németországban a naperőművek és szélerőmű-parkok száma, de a termelési rekordok idején keletkező felesleges energia tárolása eddig nem volt megoldható.

Az e-gáz termelése év elején indul, a földgáz-hálózatba való betáplálás kezdete pedig 2013 nyarára várható. Ez csak az első lépés, az e-gáz bevezetését követően az Audi további szintetikus üzemanyagok, az e-gázolaj és e-etanol termelésének elindítását ígéri.