16 éves lány készít algákból bioüzemanyagot (videó)

Evie Sobczak még az ötödik általánosba járt, amikor rájött, hogy a gyümölcsökben található savval táplálni tudja órájának elemét. Másodikos középiskolás volt, amikor sikerült neki tiszta energiát generálni speciális széllapáttal és harmadikban belekezdett egy programba, amely szenvedélyévé vált: algából állít elő bioüzemanyagot, még hozzá nem hagyományos módon, hanem vegyi anyagok felhasználása nélkül.

Sikerült is neki egy olyan termelési folyamatot kitalálni, amely 20 %-kal hatékonyabb annál a módszernél, amit a világ laboratóriumai jelenleg használnak. Ezzel a módszerrel az algákból gazdaságosabban lehetne üzemanyagot előállítani, így a biodízel valóban megújuló forrás lehetne, nemcsak elméletileg.

Evie Sobczak

hirdetés

Találmányáért Evie elnyerte az Intel által meghirdetett Science and Engineering Fair nemzetközi verseny első díját. Videóján a következőket írta a programjáról:
„Azt hiszem, hogy az algák lehetnek jövőnk üzemanyagának forrásai, mert úgy lehet termeszteni, hogy nem kell földet elvonni a mezőgazdasági termeléstől. Az általam kifejlesztett eljárás nem okoz kárt a környezetnek, mert nem használok ártalmas vegyi anyagokat. Én Floridában élek, ahol az algák kezdenek problémát jelenteni, gondoltam, miért ne változtathatnánk ezt a problémát valami pozitív dologgá, ami segíthet a világnak?”

forrás: energiacentrum.com/Aiolus News

Vélemény, hozzászólás?