2045: az orosz robotok legyőzik a brazil válogatottat

Ebben biztosak a robotok létrehozására specializálódott Android-technika cég szakemberei. A tomszki Innovus 2013 innovációs fórumon bemutatták a robotfutballista modelljét.

Vezetékekkel és chipekkel teli két vasláb lép egyik helyről a másikra. A lépések ügyetlenek, de döbbenetesen hasonlítanak az emberi mozgáshoz. Egy rúgás, és a labda egyenesen a kapuba száguld. A stand mellett található a törzs. A szemek helyén kamerák vannak, amelyek segítségével a robot orientálódni tud és beazonosítja az emberi arcokat. A robotot mesterséges intelligenciával ruházták fel, így képes az önálló tevékenységre.

AP-600 robot football

Ez az AP-600 többfunkciós robot a prototípusa a jövő futballistájának. Igaz, ahhoz, hogy a foci csillagává váljon, sok mindent meg kell még tanulnia – mondja a cég egyik képviselője, Jevgenyij Kolonok:

hirdetés

Meg kell érteni, hogy az evolúció több millió évre alkotta meg az embert, hogy mindezt automatikusan csináljuk. A legfontosabb, hogy a robot nem egyedül van, a csapatban nem szabad, hogy összeütközzön a saját játékostársaival. Látnia kell a labdát, műveleteket kell végrehajtania vele. Optimális algoritmus szerint kell haladnia, nem elesni és meg kell értenie, hogy merre megy. A lábával éreznie kell a labdát. Ez egy nagyon okos robot. Az, amit mi bemutattunk az alap, amelyre építve technológiailag meg lehet oldani a következő problémákat.

A robottechnikában közkedvelt irányzat a robotsport. A robotok sok sportágat megtanultak már: pingpong, futás, golf, bowling, boksz, stb. 2010-ben Kínában tartották az első robotolimpiát. Az olimpiák, a világbajnokságok – mind csak show. Lényegében a szakemberek egy többfunkciós, innovációs platform létrehozásán dolgoznak, amelynek alapján robotokat, azaz az emberek segítőit lehet létrehozni a legkülönbözőbb területeken – mondja Jevgenyij Kolonok:

A robot, amely nálunk focizik, meg tudja védeni az embert az űrben, segíteni tud a radioaktív szennyeződés területén. Csapatban képes embereket menteni, működtetni egy űrállomást, mindemellett elvégezni a szükséges feladatokat. Ezeket a feladatokat egyedül is és emberek segítségével is el tudják végezni.

A robotok közötti első labdarúgó világbajnokságra akár már 2018-ban is sor kerülhet Tomszkban. Ebben az évben Oroszország fog otthont adni a 21. Labdarúgó Világbajnokságnak. Ennek tiszteletére pedig Tomszk fogadhatja a legjobb robotfutballistákat.

Oroszország Hangja