Kevesebb gázt fogyasztunk, mint az előző években

Első harmadába érkezett az Európai Unió 2020-ig teljesítendő energiastratégiája, amely az energiahatékonyság növelését sürgeti a tagállamokban. Magyarországon a szolgáltatók élen járnak a lakosság tájékoztatásában, így vélhetően a nagyobb tudatosságnak is köszönhetően, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai szerint 2012-ben hét százalékkal kevesebb gázt fogyasztottunk az azt megelőző évhez képest.
Gázfogyasztás Magyarországon 1990-2011
Az Európai Unió energiahatékonysági direktívájának céljai között szerepel, hogy az energiaszolgáltatók segítsék ügyfeleiket további energia-megtakarítás elérésében. A jövőbeni biztonságos és fenntartható energiagazdálkodás jegyében, az európai uniós irányelv alapján 2011-ben elkészült a Nemzeti Energiastratégia, melynek megvalósításához – egyéb tényezők mellett – az iparág és a fogyasztók közös fellépésére van szükség.

hirdetés

Az egyetemes szolgáltatásban résztvevő lakossági felhasználók a MEKH összesített adatai alapján 3,2 milliárd m3 gázt használtak fel 2012-ben. Ez 7 százalékkal kevesebb, mint az azt megelőző évben. „Bízunk benne, hogy ezek a számok a magyar háztartások egyre tudatosabb és a hatékonyságot szem előtt tartó energia fogyasztásának is köszönhetőek, melyhez hozzájárult a hat hazai energiaszolgáltató összefogásából létrejött „Legyen Ön is tudatos energiafogyasztó!” kampány is – mondta el Horváth Péter a Hivatal vezetője.

Az Erős Antónia arcával fémjelzett lakossági kampány 2012-ben indult és most érkezett el második szakaszához. Középpontjában a fogyasztói magatartás megváltoztatása és a racionális fogyasztási szokások kialakítása áll. A kampány web, – és Facebook oldalán a szolgáltatók egyszerű és hatékony energiafelhasználási tippeket adnak a fogyasztóknak.
OrientPress Hírügynökség

Vélemény, hozzászólás?