25 percen belül mindenhova elérhet a tűzvédelem

Jelenleg nem várható komolyabb árvíz, de szélsőséges időjárási események bármikor komoly kihívások elé állíthatják szervezetüket – mondta el a Rádió Orienten Tollár Tibor tűzoltó vezérőrnagy. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság új vezetője kiemelte, a nyár közeledtével figyelmük a hazai tavakra és szabadtéri fesztiválokra irányul. Emellett az őrsprogram befejeztével az országban mindenhova 25 percen belül megérkezhet az első segítség.

A kéthetes átadás-átvételi folyamat eredményeként pillanatkép született az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságról – emelte ki Tollár Tibor, aki április 15-től váltotta Bakondi György korábbi főigazgatót a szervezet élén. Felmérték a költségvetési helyzetet, valamint az érvényben lévő utasításokat és parancsokat is – tette hozzá.

kép: Csabicsekk/indafoto

kép: Csabicsekk/indafoto

Jelenleg nem várható nagy árvíz

A katasztrófavédelmi szervezet minden időszakban elemzi a kockázatos eseményeket, prognózist készít és számításba veszi szélsőséges időjárási viszonyok esetleges hatásait is. A vezérőrnagy elmondta, pillanatnyilag komolyabb árvíz nem prognosztizálható:’az idei télen átlag alatti volt a hóban tárolt vízkészlet, emellett az időjárás is segítette a lassú olvadást. Emellett hosszú ideig nem hullott csapadék, ezek alapján nem várható nagyobb árvíz”. A vendég hozzátette, hirtelen időjárás-változás azonban bármikor okozhat problémát. Példaként a 2010-es borsodi árvizet, illetve a 2014 nyári Balaton környéki esőzéseket emelte ki.

Év végén kigördülnek az új magyar tűzoltógépjárművek

A főigazgató kiemelte, a magyar tűzoltó gépjárműpark számos lemaradással küzd. A Rába Jármű Kft-vel kötött 5 milliárdos szerződést követően megkezdődött a magyar tűzoltógépjármű-gyártás. Tollár Tibor rámutatott a következő 3-4 évben a 120 darab magyar tűzoltó jármű készül el, ebből idén már 20 jármű állhat szolgálatba. Hozzátette, az amortizációs cserét követően a tűzvédelem egyéb területein hasznosíthatják a régi kocsikat.

hirdetés

25 percen belülre került a mentő tűzvédelem

Az katasztrófavédelmi őrsprogram keretében eddig negyven új egység kezdte meg működését. Ebben az évben még további nyolc őrs nyitását tervezik. „A 48 őrssel mindenki számára 25 percen belülre kerül a mentő tűzvédelem” – Tollár kiemelte, a programmal párhuzamosan 15 önkéntes tűzoltó egyesület kapta meg az önálló beavatkozásra jogosultságot. „Az önkéntesség fejlesztésével a további fehér foltokon is jó eredményeket érhetünk el, emellett költséghatékonyak lehetünk” – hozzátette, 420 egyesülettel szerződéses viszonyban vannak, további fejlesztésükben rengeteg lehetőség rejlik.

kép: Robert Rinyu/indafoto.hu

kép: Robert Rinyu/indafoto.hu

Csökkent a szén-monoxid-mérgezéses esetek száma

A fűtési szezon végeztével sem szűntek meg a szén-monoxid-mérgezéses esetek. A főigazgató rámutatott, az emberek már komolyan veszik a szén-monoxid-méregezés veszélyét, így csökkent a súlyos következményekkel járó esetek száma. A növekvő tudatosság, és a mérőkészülékek egyre terjedő használata azonban a jelzések számának emelkedésével járt. A főigazgató kiemelte, a megfelelő égéstermék-elvezetés, a tüzelőberendezések szabályszerű bekötése és évenkénti ellenőrzése továbbra is nagyon fontos kérdés.

Fő feladat a viharjelzési rendszer megismertetése

A nyári szezon beköszöntével a katasztrófavédelem figyelme a hazai tavakra és fesztiválokra irányul. Tollár Tibor a fő biztonsági kérdések közül a viharjelzés működtetését és megismertetését, illetve a nyári rendkívüli időjárási helyzetek kezelését emelte ki. A vendég hozzátette, emellett folyamatosan készülnek a létfontosságú rendszerek és létfontosságú infrastruktúrák védelmére, emellett segítik a kiemelt vízvédelmi rendszerek és egyéb beruházások gyorsabb engedélyezési eljárását.

OPH