Elszállították a legveszélyesebb Illatos úti hordókat

Elszállították a legveszélyesebbnek ítélt ezer hordót a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyéről – közölte Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott hétfőn a helyszínen tartott sajtótájékoztatón. A hordók tartalmának megsemmisítése Dorogon, az ország legnagyobb veszélyes hulladék égetőjében történik. Az egy hónappal tett ígéretüknek megfelelően ezzel végrehajtották a területrendezés első fázisát – tette hozzá.


Összesen 1005 hordót, vagyis mintegy 110 tonna hulladékot szállítottak el egy hónap alatt a Budapesti Vegyiművek Zrt. Bezárt telephelyéről, annak ellenére, hogy sokan kétségesnek tartották ennek megvalósíthatóságát – jelentette ki Tarnai Richárd. Az elszállított hulladékot a dorogi szemétégetőben ártalmatlanítják.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A kormánymegbízott megfogalmazta: céljuk, hogy év végére az összes itt tárolt vegyi hulladékot elszállítsák. A még megmaradt vegyi anyag elszállítására május 25-én gyorsított közbeszerzési eljárást hirdettek meg, melynek legkésőbb egy-két héten belül eredménye lehet – jelezte.

Tarnai Richárd felidézte: április 28-án előzetes laboreredmények kimutatták, hogy különböző veszélyes anyagok jelenléte a talajban megközelíti az egészségügyi határértéket. Ezt jelezték a kormánynak, a miniszterelnök pedig Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszteren keresztül utasítást adott a helyzet megoldására. Bár katasztrófahelyzet nincs, a jogszabály lehetővé teszi, hogy a környezetszennyezés veszélye esetén a hatóság gyorsan fel tudjon lépni– mondta, hozzátéve, az április elsejei integrációnak köszönhetően lehetségessé vált az gyors intézkedés.

hirdetés

A kormánymegbízott felvetette azt is, hogy a dokumentumok alapján 2007-2008 folyamán elvégezett talajcserének nem látszanak a nyomai, ezért vizsgálatot indítottak annak kiderítésére is, hogy ez valóban megtörtént-e.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter április végén jelentette be, hogy azonnali helyszíni vizsgálatot rendelt el a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyén, ahol mintegy 2800 tonna hulladékot helyeztek el illegálisan.

A Miniszterelnökség május 19-i közleménye szerint a legveszélyesebbnek ítélt 991 hordóban DNBS-hulladékok (dinitro-benzoesav), anyalúgok, savak (például kénsav), különböző szilárd és folyékony veszélyes hulladékok vannak. A szakszerűtlen és jogszerűtlen tárolás következményeként a hordók egy részében lévő veszélyes hulladékok közvetlenül érintkezhettek a talajjal vagy a levegővel, így a hulladékok szennyezőforrást jelentettek a felszín alatti közegekre. A veszélyes hulladékok elszállításával a kormány megoldja a mérgező terület mintegy tíz éve húzódó tereprendezésének ügyét – írták.

MTI / OPH

Kapcsolódó cikkek
Uniós irányelv miatt kell a napelemadó?

Az elektromos és elektronikai termékek - így a napelemek is - használatuk befejeztével veszélyes hulladéknak minősülnek függetlenül attól, hogy működésük Elolvasom

Megkezdődik az idei lomtalanítás Budapesten

Megkezdődik az idei lomtalanítás február 28-án. Elsőként az V. kerületben, majd Budapest minden területén mintegy 830.000 háztartás válhat meg felesleges Elolvasom

Május végéig elszállítják a legveszélyesebb anyagokat az Illatos útról

A Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyéről május 31-ig kell elszállítani azt a 991 hordót, amely a legveszélyesebb anyagokat tartalmazza Elolvasom

6-9 hónapig tarthat az összes hulladék elszállítása

Az összes hulladék elszállítása a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyéről kilenc hónapon belül befejeződik, május végéig elviszik a legveszélyesebbnek Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?