260 millió! Ennyi áldozatot szedett a légszennyezettség

Több halálos áldozatot szedett a légszennyezettség az elmúlt száz évben, mint az összes háborús konfliktus – állítják vezető tudósok.

Gyilkosabb, mint a háborúk?
Az elmúlt száz esztendőben mintegy 260 millió ember halálát okozta a légszennyezettség – állítja a világ 21 vezető közgazdásza, amelyről a Forbes számolt be.

Az elemzés szerint 1900-tól számolva a légszennyezettség több halálos áldozatot szedett, mint az összes háborús konfliktus, beleértve a világháborúkat is.

A Copenhagen Consensus Center kutatóintézet elemzése szerint a környezeti problémák közül a beltéri légszennyezettség szedi a legtöbb áldozatot, messze megelőzve például az éghajlatváltozás által okozott halálesetek számát.

hirdetés

A közgazdászok becslése szerint a tavalyi évben a légszennyezettség okozta károk és halálozások hat százalékkal csökkentették a világ gazdasági teljesítményét, amely több, mint a 2008-as nagy gazdasági válság hatása.

Célkeresztben a beltéri légszennyezettség
Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének, a WHO-nak a legfrissebb jelentése szerint 2012-ben összesen hétmillió ember vesztette el életét idő előtt a levegő szennyezettsége miatt.

Az intézet számításai szerint 4,3 millió ember idő előtti haláláért felelős a beltéri szennyezettség, míg 3,7 millió ember haláláért a kültéri szmog a felelős.

A két szám azonban nem adható össze, mert a hatásokban vannak átfedések, ezért a WHO szerint összesen mintegy hétmillió haláleset köthető a szmoghoz.
OPH, porzsakbazis.hu