Szmog a lakásban

A szmogot általában a nagyvárosok rossz levegőjével azonosítjuk, pedig a háztartásban ennél sokkal durvább helyzeteket is előidézünk! Mit tehetünk ellene?

A WHO szerint évente 4,3 millió ember hal meg csak a beltéri légszennyezettség miatt.

Tűzhelyek és porszívók
A beltéri légszennyezettségért elsősorban az otthoni főzés tehető felelőssé. A világon még mindig közel hárommilliárd ember otthonában használnak nyílt tüzet főzéshez, amelynek füstje elsősorban a gyermekeket és nőket veszélyezteti, akik legtöbbet tartózkodnak a tűzhely közelében.

Dr. Kirk Smith a Berkeley Egyetem professzora szerint: „a benti főzés hatása olyan, mintha óránként 400 cigarettát füstölnének el egy óra alatt”.

Bár a benti szmog elsősorban a fejlődő világban szedi áldozatait, a WHO becslése szerint Európában is évente 120 ezer idő előtti halál köthető a beltéri légszennyezettséghez. A fejlett világban nem elsősorban a főzés, hanem összetettebb problémák állnak a háttérben.

Ezek egy része azonban megfelelő tudatos anyagválasztással, szellőztetéssel, porszívózással mérsékelhető.

hirdetés

 

Így csökkentsd a légszennyezettséget otthon!

Az első és legfontosabb tanács, hogy a lakás kialakításánál kerüljük a magas oldószertartalmú anyagokat. A festékeknél a vízbázisúakat válasszuk, és ügyeljünk arra is, hogy bútoraink ne ragasztott-lakkozottak legyenek.

Használjunk főzéskor elszívót, és semmiképpen ne dohányozzunk a lakásban (se).

Takarításkor a nedves törlőkendő mellett célszerű HEPA szűrős porszívót és szintetikus porzsákokat használni porszívózáskor, mert ezek a felszívott por legkisebb részecskéit sem fújják vissza a levegőbe.

Szellőztessünk rendszeresen, és gondoskodjunk, hogy a lakás páratartalma ne legyen túl magas, ezzel meggátolhatjuk a penész kialakulását.-hívja fel a figyelmet a porzsakbazis.hu

OPH