367 millió forintot adtak egy darab grafénért!

Tízmillió jüant, vagyis 367 millió forintot adott egy licitáló a világ legkönnyebb anyagának egy darabjáért egy múlt keddi, kínai aukción – közölte a Baidu keresőoldal hírportálja.

Grafén a világ legkönnyebb anyagaAz árverésen a beszámoló szerint hatalmas érdeklődés mutatkozott a világ legkönnyebb szilárd állapotú anyagának számító grafén aerogél iránt, amelyet 2012-ben fejlesztettek ki és tavaly mutattak be a kelet-kínai Csöcsiang Egyetem kutatói.

GrafénA fekete színű, külsejében grafitra hasonlító anyag hétszer könnyebb a levegőnél, egyetlen köbcentiméternyi kocka belőle mindössze 0,16 milligramm tömegű, és csak az üregeit kitöltő levegő miatt nem emelkedik a magasba. A grafén aerogél súlyát jól szemlélteti, hogy azt könnyedén megtartja akár egyetlen fű- vagy gabonaszál, egy aprócska virág is. Amilyen könnyű azonban, olyan nagy teherbírású is: egy grammos darabkája egy két és fél kilós tégla megtartására is képes.

hirdetés

GrafénA grafén aerogél hajlékony, és rendkívüli nedvszívó tulajdonságokkal is rendelkezik: eredeti formájának alig tizedére való összepréselése után sértetlenül visszanyeri alakját, saját súlyának pedig 900-szorosát képes magába szívni olajból. Az anyagot többek közt a jövő elektronikai berendezéseiben, harcászati eszközökben, közlekedési eszközök tervezésénél használhatják majd fel.

GrafénA keddi árverést a Csöcsiang tartománybeli Hangcsou városának felfedezéseiből tartották, a befolyt összegekből a további tudományos kutatást finanszírozzák.

Forrás: MTI – Sanghaj/pekingikacsa.blog.hu, Fotók: ECNS