5 éve nyitotta meg első Budapesti CNG töltőállomást a FŐGÁZ

Az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. szakmai irányítása alatt álló FŐGÁZ CNG Kft. 5 évvel ezelőtt adta át első közforgalmú CNG töltőállomását a budapesti Kőbányai úton. A FŐGÁZ CNG Kft. a zöld közlekedés meghonosításának elkötelezett támogatójaként jelenleg két közforgalmi és két üzemi töltőállomással rendelkezik, illetve Kaposvár tömegközlekedésének üzemanyag-ellátásáról is gondoskodik, áll a társaság sajtóközleményben.

„Az ENKSZ szakmai irányítása alatt álló FŐGÁZ CNG Kft. tevékenységével immáron 5 éve segíti a környezet terhelésének minimalizálását, amely időszak alatt jelentős, pozitív irányú változásokat sikerült elérnie az energiatudatosság erősítése, valamint a környezetbarát, sűrített földgáz alapú közlekedés elterjesztése terén. Úgy gondolom, hogy a cég tevékenysége mindenki számára követendő példa, hiszen a földgáznak, mint energiahordozónak egyre fontosabb szerepe van mindennapi életünkben, mivel tiszta, jól szabályozható, gazdaságosan és energiatakarékosan alkalmazható. Célunk továbbra is egy zöldebb jövő megteremtése, amelyben gyermekeink, a jövő nemzedéke számára biztosítjuk egy jobb, környezetbarátabb energiaforrás használatának lehetőségét.” – mondta Kóbor György, az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A CNG-járművek környezetbarát és csendesebb alternatívát jelentenek. kép: Főgáz

A CNG-járművek környezetbarát és csendesebb alternatívát jelentenek. kép: Főgáz

hirdetés

A FŐGÁZ CNG Kft. öt évvel ezelőtt nyitotta meg első közforgalmi sűrített földgáz alapú kútját a budapesti Kőbányai úton. Az átadás óta eltelt időszakban a Társaság több, mint 5 millió m3 földgáz felhasználásával, 3,6 millió kg sűrített földgázt értékesített CNG üzemanyagként. A CNG üzemű járművek kb. 25%-al kevesebb CO2-t, és közel 70%-kal kevesebb NOx-t bocsátanak ki, mint a hagyományos üzemű járművek. Az elmúlt 5 évben csak ezen közforgalmú kút működésének eredményeként 4100 tonnányi CO2 és 23 tonnányi NOx nem terhelte a környezetet. Mindezen túl a CNG üzemű járművek 120-szor kevesebb szilárd részecskét bocsátanak ki, mint a diesel üzeműek, ezzel 2,3 tonnával kevesebb korom terhelte Budapest levegőjét.

A társaság Budapesten már meglévő két közforgalmi és Salgótarjáni úti üzemi töltőállomáson kívül júliusban megnyitotta újabb üzemi CNG állomását, annak érdekében, hogy lehetőséget teremtsen a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV Zrt.) CNG buszflottájának bővítésére, a környezetkímélő közösségi közlekedés fejlesztése érdekében.

Ezen kívül Kaposvár városában már megvalósult az a példaértékű kezdeményezés, miszerint a teljes város tömegközlekedésének üzemanyag-ellátásáról és egyúttal környezettudatos közlekedéséről a KAPOS CNG Kft. gondoskodik. Az ENKSZ Zrt., a nemzeti közműszolgáltatás részeként működő FŐGÁZ CNG Kft. és a Kaposvári Közlekedési Zrt. által létrehozott vegyesvállalat a CNG hajtásra átálló kaposvári tömegközlekedés kiszolgálása érdekében egy CNG töltőállomást hozott létre, feladata pedig az, hogy a töltőállomást üzemeltetve ellássa üzemanyaggal Kaposvár CNG buszait.

energiaoldal.hu

Vélemény, hozzászólás?