Hatalmas siker az ALTEO részvényértékesítése

A smart energy management szolgáltatások terén piacvezető ALTEO Group új részvényeiből közel 1,4 milliárd forint értékben, mintegy 300.000 darabot jegyeztek a magán és intézményi befektetők. A zárt, intézményi befektetők számára meghirdetett, értékesítés során kialakult végleges részvényár 4.630 forint lett. A vállalat amellett, hogy az elmúlt hetekben jelentős ismertségre tett szert a befektetők, döntéshozók és a közvélemény körében, mindhárom kitűzött célját elérte: jelentős tőkeemelést hajtott végre, megteremtette annak feltételeit, hogy részvényeinek likviditása nagymértékben javuljon, továbbá számottevően szaporodott a közkézen lévő vállalati papírok mennyisége is.

Az ALTEO Group összesen 299.992 darab új vállalati papírt értékesített a tegnap zárult részvényértékesítése során. Az intézményi jegyzés során kialakult az újonnan értékesített részvények végleges ára, amely 4.630 forint. A smart energy management szolgáltatások terén Magyarországon piacvezető vállalat az eladott részvények révén összesen 1.389 millió forintos tőkeemelést hajtott végre. A korábban a Budapesti Értéktőzsde parkettjén jelen lévő papírokkal és a vállalat új részvényeivel együtt már jelentős, közel 400.000 darab részvénynyi közkézhányaddal rendelkezik, amely már jelentős likviditásjavulást is eredményezhet.

Alteo Agria Park gázmotoros erőmű. kép: alteo.hu

Alteo Agria Park gázmotoros erőmű. kép: alteo.hu

Az ALTEO Group, igazgatósága döntésének megfelelően, minden magánbefektető részvényigénylését kielégíti, azaz a 2016. október 17-én zárult nyilvános értékesítés során leadott összesen 106.672 darab részvényre vonatkozó jegyzést elfogadja. A magánbefektetők számára, tekintve hogy ők az ársáv maximumán – 4.900 forinton – adhatták le jegyzési igényüket, miközben a végleges értékesítési ár ennél alacsonyabb lett, a különbözetet – azaz részvényenként 270 forintot – a vállalat visszatéríti.

Szintén az igazgatóság döntése alapján az ALTEO Group az intézmények számára tartott zártkörű értékesítés során beérkezett részvényigénylések közül a teljes jegyezni kívánt mennyiségnél kevesebbet, összesen 193.320 darab új részvény átvételére vonatkozó igényt elégít ki.

hirdetés

A tőkebevonás teljes egészében új részvények kibocsátásával történik, a WALLIS ASSET MANAGEMENT Zrt. sem értékesít részvényt.

„Kiemelkedő sikerként értékeljük a részvényértékesítést. Amellett, hogy az elmúlt hetekben a társaság jelentős ismertségre tett szert a befektetők, a döntéshozók és a közvélemény körében, a lépéssel elérni kívánt hármas célrendszert is teljesíteni tudtuk. Jelentős tőkeemelést hajtottunk végre, számottevően növeltük a közkézen lévő ALTEO részvények számát, és ezzel nagymértékben növelhetjük a papírok likviditását.” – értékelt Ifj. Chikán Attila, az ALTEO Group vezérigazgatója.

A tőkebevonást a vállalat a növekedést előtérbe helyező vállalati stratégiája megvalósítására használja fel. „A most bevont tőke a vállalat saját készpénzállományával és az idegen forrásokkal kiegészítve elegendő arra, hogy az általunk azonosított 38 milliárd forint értékű fejlesztési lehetőségből kiválasztva mintegy 10-14 milliárd forint értékben projekteket valósíthassunk meg az elkövetkező években, ezzel biztosítva az ALTEO jövőbeni növekedését” – tette hozzá a vezérigazgató.

A jövőbeni tőkepiaci tervekről szólva kiemelte: „Ez a mostani részvényértékesítés egy fontos állomása volt a tőkepiaci terveinknek, de korántsem jelenti a végét a szervezett tőkepiacokon való ténykedésünknek. Ahogy egyre több megvalósításra érdemes, megtérülő beruházást és fejlesztést azonosítunk, úgy jöhet egy következő másodlagos részvényértékesítés vagy újabb kötvényprogram. Ma már mind a kettőben van gyakorlatunk, van egy jó track recordunk arra, hogy folytassuk a megkezdett utat.” Ifj. Chikán Attila szerint azok a befektetők, akik most bizalmat szavaztak a vállalatnak nem fogják megbánni döntésüket, és remélhetőleg hosszú távon is majd az ALTEO mellett teszik le voksukat.

energiaoldal.hu