5 tipp a kellemes fűnyíráshoz, amiért a fű is hálás lesz

Fűnyírási kisokos kezdőknek és haladóknak.

1. Elég éles a fűnyíró pengéje? Fontos, hogy ne dolgozzunk életlen pengével, hiszen ez maradandóan károsíthatja a füvet: a vágássérülésektől bojtos lesz, és a levelek hegye 48 órán belül besárgul.

kép: Pete

kép: Pete

2. Mekkora az ideális fűmagasság? A magasabb kategóriájú kerti gépekben van magasságszabályozó, hogy évszaktól és fűtípustól függően megtaláld az ideális fűmagasságot. Nyáron érdemes megemelni a nyírási magasságot, ezzel növelhetjük a füvek ellenállóságát. Ha a fűnek nagyobb a levélfelülete, akkor árnyékoló hatással is rendelkezik és a gyökerek is mélyebbre hatolnak. Emiatt jobban tűri a szárazságot és nagyobb tartaéktápanyag-készletet tud tárolni.

hirdetés

3. Nem elég csak nyáron vágni a füvet! Szeptembertől csökken a nyírási igény. A tél beköszönte előtt az utolsó nyíráskor állítsuk a fűmagasságot alacsonyra. Ha enyhe a tél, akár karácsony tájékán is szükséges lehet lenyírni a füvet. Ha elhanyagoljuk, a magas fű egymásra borul a hó alatt, így ideális körülményeket teremt a hópenész kialakulására.

4. Milyen tempóban haladjak? Fontos, hogy a kisgépünk kerekei és kialakítása könnyen alkalmazkodjon a kert domborzati változásaihoz. Érdemes könnyű, formájában és kialakításában is magasabb kategóriájú gépet választani, annak érdekében, hogy az irányításunkkal a gép gyorsan és megfelelően tudjon irányt váltani. A tempó függ a gép teljesítményétől és a pengék élességétől is, általában kényelmes gyalogtempó választása megfelelő.

5. Találd meg a számodra megfelelő fűnyíró típust! Választhatunk benzines, elektromos és akkus fűnyírók közül. Ma már választhatunk olyan tulajdonságok közül is, amelyek a komfortérzetünket támogatják fűnyírás közben. Léteznek önjáró „funkcióval” ellátott gépek, amelyek segítségünkre lehetnek lejtősebb terepeken, választhatunk csekélyebb zajt kibocsátó gépek közül is, ami a városi életben hálás tulajdonság. Ezen kívül fontos lehet még az állítható karmagasság és a fűgyűjtő tartály mérete. A képlet egyszerű, ha nagyobb, kevesebbszer kell üríteni.

forrás: praktiker.blog.hu