Szennyvízzel fűtenének Szegeden

A szennyvíz hőenergiáját hasznosító fűtési és hűtési rendszert alakítanak ki uniós támogatással Szegeden – tájékoztatta a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szóvivője az MTI-t.

Újszászi Ilona közölte, a mintegy 470 millió forintos uniós támogatással megvalósuló fejlesztés révén az egyetem Szeged belvárosában álló József Attila Tanulmányi és Információs Központjának (SZTE TIK) energetikai rendszerét korszerűsítik.

 

hirdetés

A hőszivattyúval működő egyedi technológiának köszönhetően a csaknem állandó hőmérsékletű, 16 fokos szennyvízből kinyert hőenergia lesz felhasználható a 25 ezer négyzetméteres épület fűtésére-hűtésére.

A közelmúltban megkezdődött kivitelezés során a hőenergia kinyerését biztosító hőcserélő rendszert telepítenek a Szeged belvárosának szennyvizét összegyűjtő alsótelepi átemelőben. Az ott előállított állandó hőmérsékletű víz távvezetéken jut el az SZTE TIK épületében elhelyezett két, összesen mintegy 1,5 megawatt (MW) teljesítményű hőszivattyúhoz.

Az SZTE a beruházásnak köszönhetően évente 6503 gigajoule földgázból kinyert energiát takarít meg, miközben az üvegházhatású gázok kibocsátása 381,14 tonnával csökken. Az előzetes számítások szerint az épület energiaellátására fordított költség éves szinten mintegy 25 millió forinttal csökken.

MTI