A benzinen (is) spórol a magyar

Tovább esik az üzemanyagfogyasztás Magyarországon a MÁSZ statisztikái szerint. A benzin esetében 4,1%-os lemorzsolódást lehetett tapasztalni az első negyedévben, így a 2007-es fogyasztási csúcs óta összességében már 30%-os visszaesés mutatkozik. A gázolaj piacán nem ennyire rémisztő a helyzet, az első három hónapban 1,9%-os volt a kereslet visszaesése. A magas árak mellett a lakosság rendelkezésére álló jövedelmének a csökkenése magyarázza a fogyasztás utóbbi időszaki drasztikus csökkenését.

A MÁSZ adatai szerint – melyek a piac 85%-át lefedik – újabb 2,9%-kal csökkent (a bázisidőszakhoz képest) az üzemanyagfogyasztás Magyarországon az első negyedév során, mely így összességében 601 millió litert tett ki. Az árak rendületlen emelkedése mellett a fogyasztást kedvezőtlenül befolyásolhatta a januári áfa emelés is.

Mindezek következtében a fogyasztás lemorzsolódása töretlennek tűnik, és a magas árak (és a szűkösebben rendelkezésre álló jövedelmek) mellett a kedvezőtlen tendenciában nem is igazán lehet nagy fordulatra számítani. A Portfolio.hu által január közepén (8500 olvasó között) végzett felmérés szerint a megkérdezettek 57%-a kezdett el spórolni már a 400 forintos határt átlépő üzemanyagárak közepette. Bár elsősorban takarékoskodással próbálja a lakosság helyettesíteni a gépjármű használatát, a fogyasztási statisztikákon már ez is mély nyomot hagyott.forrás: MÁSZ, portfolio.hu

Az első negyedévben a benzin fogyasztása újabb 4,1%-kal csökkent, vagyis év/év alapon már tizenegyedik negyedéve mutatkozik folyamatos csökkenés. Bár tavaly pár negyedév erejéig a gázolaj fogyasztásában növekedés is mutatkozott, a novemberi jövedéki adó emelés és a további áremelkedés úgy tűnik elvette a kedvét a dízelt tankolóknak is. A fogyasztás 1,9%-kal esett vissza az első három hónapban.

hirdetés

A benzin árának emelkedésével és a lakosság rendelkezésre álló jövedelmének csökkenésével párhuzamosan az utóbbi időszakban az üzemanyag fogyasztása is mélyrepülésbe kezdett. A 2007. első negyedéves csúcsfogyasztástól mostanra már 30%-kal zuhant a benzin iránti kereslet és eddig ez a kedvezőtlen trend töretlennek tűnik.

A gázolaj piaca némiképp kilóg a sorból, hiszen miközben a benzin esetében jelentősebb lemorzsolódást lehet mérni a fogyasztásban, a gázolajnál csak kisebb csökkenés mutatkozik. Ebben szerepe van annak, hogy a gázolaj piacán a lakossági fogyasztás (mely könnyebben reagál az ár emelkedésére) súlya alacsonyabb. A cégautók zöme gázolajat tankol, miközben a fuvarozók is ezen üzemanyagot használják fel, márpedig esetükben a gazdasági kilátások változása fontosabb mozgatórugó lehet az árak alakulásánál. Nem szabad persze arról sem elfeledkezni, hogy a kereskedelmi gázolaj rendszerének 2011-es bevezetése miatt (novemberig literenként 6,5 forintos kedvezményt jelentett a kereskedelmi gázolaj, majd november és decemberben 19,5 forintosat, idéntől pedig literenként 17 forintosat) sok fuvarozó találhatta vonzónak a határokon belül való tankolást, ami szintén támaszt jelenthetett a gázolaj fogyasztásnak.

forrás: MÁSZ, portfolio.hu