A BM szerint nem loptak el titkos paksi adatokat

A Belügyminisztérium sajtófőnöke, Samu Attila tájékoztatása szerint nem voltak titkos adatok azon az öt pendrive-on, amelyeket Budapesten loptak el ismeretlenek a paksi atomerőmű egyik vezetőjének autójából – írta vasárnap a Népszabadság internetes oldala.

A nol.hu felidézte: meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva a Blikk szombaton számolt be arról, hogy “atomtitkok” kerültek illetéktelen kezekbe néhány héttel ezelőtt, amikor feltörték a Paksi Atomerőmű egyik vezetőjének kocsiját. A meg nem nevezett vezető egy megbeszélésre sietett és csak rövid időre hagyta őrizetlenül autóját a Belgrád rakparton. Ám az a néhány perc is elég volt a tolvajnak a kocsi feltöréséhez és a laptoptáska ellopásához. A táskában a számítógép mellett volt öt pendrive is, amelyek közül három tartalmazott a Paks II. projekt előszítésével kapcsolatos gazdasági adatokat, de azok még üzleti titoknak sem minősülnek – írta a Blikk.

Illusztráció. kép: ' PaiO

Illusztráció. kép: ‘ PaiO

A nol.hu cikke megjegyezte: mivel az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság kiemelt ügyek főosztálya nyomoz lopás gyanújával, így a rendőrség nem “mezei autófeltörésként” kezeli az esetet. Ugyanakkor sem a Nemzeti Nyomozó Iroda, sem az Alkotmányvédelmi Hivatal nem foglalkozik az esettel – tették hozzá. Ez a nol.hu szerint arra utal, hogy nem voltak “komoly” titkok az ellopott pendrive-okon.

A portálnak a BM sajtófőnöke azt mondta: a rendőrség egyelőre csak a meglopott paksi vezető vallomásából tudja, hogy nem voltak titkok az eltulajdonított adathordozókon. “Ők abból indulnak ki, hogy az igazgató nyilván igazat mond, mert ha utóbb derülne ki, hogy letagadta azt, titkos anyagok is illetéktelen kezekbe kerültek, annak rá nézve súlyos következményei lennének” – írta a nol.hu, kiemelve: “büntetőeljárásban, gondatlanságból elkövetett minősített adattal visszaélésért akár három év szabadságvesztéssel is büntethetné a bíróság”.

hirdetés

Korábban az LMP és az Együtt kezdeményezte, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága foglalkozzon az üggyel, és a kormány számoljon be a történtekről.

Az MVM Paks II. Zrt. vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: a Paks II. projekttársaságnál a minősített adatok kezelésére és védelmére szigorú biztonsági előírások vonatkoznak. A társaság informatikai eszközei speciális hardveres és szoftveres adatvédelmi rendszerekkel vannak ellátva, a rajtuk tárolt adatokat a legkorszerűbb védelmi rendszer óvja az illetéktelenektől – tették hozzá.

A cég a nyomozás érdekei miatt a rendőrségi vizsgálat lezárultáig nem nyilatkozik.

MTI

 

Kapcsolódó cikkek
Paks2: egymillió forintos sárga csekk minden magyar családnak?

Az Együtt-PM véleménye szerint a paksi bővítésre felvett hitellel Orbán Viktor "egy hatalmas devizaadós családot csinál az országból" – jelentette Elolvasom

Paks II. és az olcsóbb áram

A számítások szerint 13 százalékkal csökkenthető lesz a villamos energia ára, ha Pakson megvalósul a kapacitásbővítés, azaz megépül a tervezett Elolvasom

Szabó: Nem lesz szükség a paksi bővítéssel létrejövő energiára

A számítások is azt igazolják, hogy a paksi bővítéssel létrejövő energiára nem lesz szükség és Magyarország még inkább energiafüggő lesz, Elolvasom

Paks 2 vs megújulók, az el nem készült házi feladat

Az utóbbi hetekben a témával több említésre méltó fórumon is foglalkoztak. Ezt értékelhetjük a társadalmi egyeztetés egy sajátos formájának, elvégre Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?