A csúcsot ostromolja az áramfogyasztás

Rekordközelire nőtt az ország áramszükséglete, de a július 8-ai nyári áramterhelési csúcs csütörtökön sem dőlt meg – közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. az MTI megkeresésére.

A társaság tájékoztatása szerint a csütörtöki áramterhelési csúcs az előzetesen mért adatok szerint 6385 megawatt (MW) volt. Július 8-án a Mavir hitelesített mérési adatai alapján 6457 megawattos negyedórás átlag bruttó rendszerterhelést regisztráltak.

kép: Flo

kép: Flo

 

Ez az érték abszolút nyári rekord, meghaladja az eddig mért legmagasabb nyári csúcsterhelést – hívta fel a figyelmet a rendszerirányító.

A legmagasabb nyári rendszerterhelési érték általában június második felében vagy július elején tapasztalható. Július második felében és augusztusban ugyan a hőmérséklet még emelkedhet, de a nyári szabadságolások miatt a jelentősebb fogyasztók, például az irodaházak és az üzemek már csökkentett üzemmódban működnek, így a fogyasztás kevésbé terheli meg a hazai villamosenergia-rendszert – hangsúlyozták.

hirdetés

A Mavir szakemberei évtizedek óta gyűjtik az adatokat, amelyekből megállapítható, hogy elmúlt években a nyári és a téli csúcsterhelés egyre inkább megközelíti egymást, eddig azonban a nyári csúcsérték még sosem haladta meg a télit.

A július 8-i 6457 megawattos csúcs azonban magasabb volt, mint a január 8-án mért idei téli 6447 megawattos csúcsérték – közölte a Mavir, hozzátéve, hogy ez novemberben, illetve decemberben még változhat, ha nagyon hideg lesz.

Az eddigi abszolút téli rekord 2007-ben volt, akkor 6602 megawattos rendszerterhelést regisztráltak. A rendszerirányító tapasztalata szerint azt követően, hogy a napi átlaghőmérséklet eléri a 24 Celsius fokot, minden további egy fok emelkedés plusz 90-100 megawattal terheli a hazai villamosenergia-rendszert. A pontos mérték függ a kánikula tartósságától is, attól, hogy mennyire forrósodnak át az épületek falai.

Kánikulában a villamosenergia-rendszer terhelésének megemelkedését – amely együtt jár a növekvő áramfogyasztással – leginkább a légkondicionáló berendezések fokozott igénybevétele okozza. Tovább tart az az utóbbi években megfigyelhető tendencia, hogy folyamatosan terjed a légkondicionálók használata – közölte a Mavir.

MTI