A feketén üzembe helyezett gázkazán veszélyes és a garancia sem jár rá

A Magyarországon évente megvásárolt 40-50 ezer gáz fűtőkészülék 30-50 százalékát illegálisan helyezik üzembe, így azok veszélyesek lehetnek, és garancia sincs rájuk

A kazánoknál a garancia feltétele a szakszerű üzembe helyezés, amit a gyártó által felhatalmazott szerelőnek kell elvégeznie.

Szalai Gabriella, a Magyar Energiahatékonysági Intézet programigazgatójának véleménye szerint a válság óta visszaesett keresletben rejlik az oka annak, hogy az évente eladott 40-50 ezer gáz fűtőkészülék jelentős hányadát nem legálisan helyezik üzembe.

hirdetés

Csicsó Sándor, az angol BDR Thermea csoport képviseletét ellátó Ép-Gépész Holding Kft. szerviz vezetője az illegális üzembe helyezés arányát 30 százalékra, Seidl Gábor, a Vaillant Saunier Duval Kft. ügyvezető igazgatója 50 százalékra teszi, megjegyezve: 2013-ban még ők is 30 százalékot tapasztaltak.

Az illegális üzembe helyezés okai között az alacsonyabb költséget és a gyorsaságot említették a szakemberek.

Elmondták: az új kazán felszereléséhez meg kell terveztetni a gáz- és a kémény bekötést, majd be kell szerezni a gázszolgáltató és a kéményseprő engedélyét, ami pénzbe kerül. Például ha valaki egy négyemeletes ház földszintjén lakik, és a kazáncsere előtt végig ki kell bélelni a kéményt, majd bele kell szerelni a kondenzációs kazán égéstermékét elvezető csövet, a csere kompletten akár egymillió forint is lehet.

MTI