A Fiat is dobja az elektromos autókat

A Toyota és az Audi után a Fiat-Chrysler is bejelentette, hogy egyelőre feladja elektromos autós terveit.

Míg említett vetélytársai a széria érett modellek gyártását fújták le, a Fiat az elektromos hajtáslánc fejlesztésére nem hajlandó költeni a jövőben, írja az Automotive News Europe. Mivel a vásárlók nem hajlandók megfizetni az új technológia borsos fejlesztési költségeit, a Fiat-Chrysler inkább további dízel és kis méretű benzines turbómotorokkal terjeszkedik tovább Észak-Amerikában.

Toyota-eq3

Toyota-eq3

Vélekedésük szerint a vásárlók örömmel veszik a szén-dioxid-kibocsátás (és nyilván a fogyasztás) csökkentését, de ezért nem szívesen fizetnek többet és az életmódjukon sem nagyon akarnak változtatni. A korszerű dízelmotorok hasonló hatékonyságot mutatnak, mint a a hibrid rendszerek, de nagyobb teljesítmény mellett. A Chrysler 3.0 literes új V6-os dízelmotorja kiviteltől függően 190-250 lóreős teljesítményre is képes, 7,5 literes átlagfogyasztással.

hirdetés
Fiat 500e

Fiat 500e

Így az Amerikában forgalmazott elektromos Fiat 500E egyelőre az egyetlen elektromos Fiat marad.

Persze nem minden gyártó gondolkodik így. A dízelmotorokban hagyományosan erős BMW most mutatta be első elektromos modelljét az i3-t, amelyet hamarosan egy elektromos sportkocsi követ.

BMW i3

A Ford, Volkswagen és Mercedes háza tájáról is várhatók elektromos modellek, a Renault-Nissan már egész modellpalettával rendelkezik, a kizárólag elektromos autókat gyártó Tesla pedig továbbra is sikert sikerre halmoz.