A földgázárak további esését várják magyar piaci szakértők

Az olajárak stagnálására számítanbak az Energia Infó szakmai felmérésében válaszadó iparági vezetők 2016 első félévében. Úgy vélik, hogy a fekete arany a 30-35 dolláros sávban fog mozogni az év első felében. A stagnálást leginkább az iráni olaj megjelenésével indokolták a felmérésben résztvevő szakemberek. Az elemzői konszenzus szerint a gázerőművek visszatéréshez az európai árampiacra, még nem elég alacsonyak a földgázárak.

Az energiainfo.hu szakértői felmérésben a válaszadók mindössze 25 százaléka válaszolt úgy, hogy az olajárak lassú emelkedése várható a világőpiacon, 75 százalék stagnálást valószínűsít. A megkérdezettek 25 százaléka 25-30, 75 százaléka viszont 30-35 dolláros olajárral kalkulál június végéig.

Gázvezeték nyomásmérő

hirdetés

Érdekes, hogy miközben az olajárak alakulását illetően világos többségi álláspont alakult ki, abban megoszlanak 50-50 százalékban a vélemények, hogy vajon az amerikai palagáztermelők kiszállnak-e, vagy legalábbis kell-e tömeges kiszállásukra számítani, ha tartósan 30 dolláron marad az olajár. A gázipart érintő másik fontops kérdésre viszont egyértelműen valamennyi megkérdezett úgy nyilatkozott, hogy további gázár csökkenésre számít. Abban is egyetértés mutatkozott a megkérdezett szakértők között, hogy szükség volna egy önálló földgázpiaci árjegyzésre, amelynek létrejöttét a jelenlegi szénhidrogén piaci helyzet részben segítheti, ösztönözheti.

A földgázárak csökkenése azonban egyelőre még nem elégséges, hogy stabilan visszatérjenek a rendszerbe az áram és földgázárak elszakadása miatt leállt gázturbinás erőművek. Európa leghatékonyabb és legkevésbé szennyező erőműveiről van szó, amelyek visszatéréséhez az enmergiainfo.hu felmérésben megkérdezett szakértők szerint szükség volna az európai széndioxid kvótarendszer rendbetételére.

forrás: energiainfo.hu