A fürdőszobákban nyáron is gyilkolhat a szén-monoxid!

Októbertől áprilisig szinte minden nap érkezett hír szén-monoxid-mérgezéses esetekről, vagy éppen arról, hogy a jól kiválasztott és megfelelő pontra felszerelt szén-monoxid-érzékelő életet mentett. A tavasz beköszöntével már csak kevés helyen fűtenek, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne kellene számolni a gyilkos gázzal. A mérgezéses esetek körülbelül egynegyede ugyanis a fürdőszobában történik.

Illusztráció. kép: Phil and Pam Gradwell

Illusztráció. kép: Phil and Pam Gradwell

Május nyolcadikán az esti órákban riasztották a debreceni hivatásos tűzoltókat, mert a megyeszékhelyen egy Széchenyi utcai lakásban egy család rosszullétre panaszkodott.

A mentőszolgálat három nőt és két gyermeket további megfigyelésre kórházba szállított, felmerült a szén-monoxid-mérgezés gyanúja. Bár már nem fűtöttek, a vizet gázbojler melegítette.

A kiérkező tűzoltók méréseket végeztek, azonban veszélyes anyag koncentrációját a műszerek nem mutatták ki. A tűzoltók átszellőztették a lakást.

Problémát okozott a szén-monoxid Budapesten is, ám az Üllői úti lakásban szerencsére volt riasztó.

A lakást az ott élők átszellőztették, ezért a tűzoltók kezdetben nem tudták kimutatni a gáz jelenlétét, azonban csukott nyílászáróknál a fürdőszobai vízmelegítőt bekapcsolva az egészségügyi határértéket meghaladó szén-monoxid-szintet mértek.

hirdetés

Emiatt a gázműveket, illetve a fővárosi katasztrófavédelmi vizsgálót is a helyszínre kérte az esethez riasztott tizenkilencedik kerületi egység.

A tűzoltók tapasztalatai szerint minden negyedik szén-monoxid-mérgezéses eset a fürdőszobában történik. Az elmúlt időszakban két esetben összesen három ember halálával végződött a gyilkos gáz kiszabadulása.

A katasztrófavédelemmel együtt ellenőrzést végző gázszolgáltatók megállapítása szerint a fürdőszobában üzemelő fűtőkészülékek, kombi gázkészülékek, illetve az átfolyós rendszerű vízmelegítők a mérgező gáz elsődleges forrásai.

Éppen ezért a katasztrófavédelem, illetve az Országos Tűzmegelőzési Bizottság folyamatosan felhívja a figyelmet a szén-monoxid veszélyeire és a megelőzés módszereire.

További információk: katasztrofavedelem.hu

BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Vélemény, hozzászólás?