A gáztárolók feltöltését követeli az MSZP (videó)

Az MSZP a gáztárolók feltöltését sürgeti és vizsgálatot követel, amiért a mintegy 4,2 milliárd összkapacitású hazai tárolókban mindössze 1,7 milliárd köbméter körüli gázmennyiség van.

Józsa IstvánA Népszavának Holoda Attila, az Orbán-kormány volt energetikai helyettes államtitkára azt nyilatkozta: a korábbi három hétre elegendő helyett ma már csak néhány napig kitartó gázkészlettel rendelkezik az ország.

Józsa István, a szocialisták frakcióvezető-helyettese hétfői sajtótájékoztatóján ezért azt követelte, a kormány vizsgálja ki az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal vezetésének felelősségét.

hirdetés

Hozzátette: az Orbán-kormány feltehetőleg úgy vette meg a gáztárolókat a német E.ON-tól, hogy azt sem tudta, mennyi gáz van bennük, noha az ügylet összesen 345 milliárd forintba került. Ez is mutatja, hogy a kormány rossz gazdája a nemzeti vagyonnak – jelentette ki, hangsúlyozva, hogy az MSZP kormányzása alatt erősödött a földgázellátás biztonsága, új tározók épültek, és még a 2009-es krízis idején sem kellett korlátozni az ellátást.

Józsa István elmondta: a Fidesz már 2010-ben csökkentette a stratégiai készlet mértékét és eltörölte a földgázkészletezés minimális mértékére vonatkozó törvényi szabályozást. Így – folytatta – Magyarország ma nagy bajba kerülne egy gázválságban.

Az MSZP-s képviselő arra is kitért, hogy a tározók nyomásáért felelős párnagáz kitermelése rossz megoldás lenne, tönkretenné a tározókat. Ezért arra szólította fel a kormányt, nyilatkozzon, hogy nem akarja bezárni a tárolókat, illetve hogy azonnal kezdje meg a feltöltésüket.