Van elég gáz a téli időszakra

Megfelelő az egyetemes gázszolgáltatók felkészülése a téli időszakra a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legutóbbi jelentése szerint – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az MTI megkeresésére hétfőn. A tárca a Népszava hétfői cikkére reagált, amelyben Holoda Attila, az Orbán-kormány volt energetikai helyettes államtitkára azt mondta: a mintegy 4,2 milliárd összkapacitású hazai tárolókban mindössze 1,7 milliárd köbméter körüli gázmennyiség van jelenleg.

Holoda Attila. kép: facebook

Holoda Attila. kép: facebook

Holoda Attila szerint a mostani készletszint mellett a hideg téli időszakban szokványos napi 70 millió köbméteres gázfogyasztásnál a gázkivételi kapacitások korlátai miatt csak napokig garantált az ország teljes körű ellátása, ha az orosz beszállítások korlátozása vagy leállítása miatt kiesik a napi 15-20 millió köbméteres, vezetéken érkező import. Ilyen krízishelyzetben néhány nap után már a fogyasztás korlátozása válhat szükségessé.

A NFM az MTI-hez eljuttatott írásos válaszában közölte: a hazai szabályozás szerint a földgáz egyetemes szolgáltatóknak az általuk ellátott felhasználók teljes téli fogyasztása 60 százalékának megfelelő tárolói készlettel kell rendelkezniük a téli időszak kezdetére.

hirdetés
A pusztaedericsi földalatti gáztározó. kép: wikipedia

A pusztaedericsi földalatti gáztározó. kép: wikipedia

A szabályozó hatóság, a MEKH minden évben elvégzi a villamosenergia- és földgázipari engedélyesek téli időszaki ellátásra való felkészülésének vizsgálatát. A hivatal legutóbbi jelentése szerint az egyetemes szolgáltatók felkészülése megfelelő, a társaságok rendelkeznek a felhasználóik – lakossági és kisfogyasztók – téli ellátását biztosító készletekkel – írja a tárca.

A minisztérium válaszában kitért arra is: a versenypiaci kereskedők mérsékelt tárolói lekötései miatt a szabadpiaci fogyasztók számára betárolt földgázkészlet mértéke alacsony, ennek oka a hazai földgáztároló infrastruktúra fejlett állapota és az elmúlt években csökkenő földgázfogyasztás.

A készletek helyzetét a tárca és a MEKH folyamatosan figyelemmel kísérik, és szükség esetén kezelik – olvasható a fejlesztési minisztérium válaszában.