A hirtelen lezúduló eső okozta a legnagyobb gondot

Országszerte 230, ebből a fővárosban 160 alkalommal riasztották a tűzoltókat a keddi vihar okozta károk elhárítására, a legnagyobb gondot az okozta, hogy a vízelvezetők nem tudtak megbirkózni a hirtelen lezúduló esővel, ezért a víz, jellemzően a fővárosban, elöntötte a pincéket, aluljárókat és az alacsonyabban fekvő útszakaszokat – tájékoztatta a katasztrófavédelem szerdán az MTI-t.

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta: a vihar leginkább a fővárost, illetve Pest- és Komárom-Esztergom megyéket érintette. Sok jelzőlámpa meghibásodott, ami közlekedési nehézségeket okozott a fővárosban, illetve a viharos szél gallyakat tört le, fákat döntött ki.

MTI Fotó: Kallos Bea

MTI Fotó: Kallos Bea

Személyi sérülésről nem kaptak bejelentést – tette hozzá.

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője arról tájékoztatott, hogy Budapesten reggel hat órakor még tizenegy helyszínen végeztek műszaki mentést a tűzoltók. A várban egy időre például szünetelt az áramszolgáltatás, mert befolyt a víz egy trafóházba, ám a tűzoltók kiszivattyúzták a vizet, így még az éjszaka visszaállt a szolgáltatás.

hirdetés
MTI Fotó: Mohai Balázs

MTI Fotó: Mohai Balázs

A X. kerületben egy, a XVI. kerületben két épületbe villám  csapott, illetve a XVI. kerületi Szántó utcában kigyulladt egy hetven négyzetméteres épület teteje, amelyet tűzoltók eloltottak. A XI. kerületi Péterhegyi úton egy aluljáróban méteres víz gyűlt össze. Az ottrekedt kocsit a tűzoltók vontatták ki. Ugyancsak aluljárót árasztott el az esővíz a XXI. kerületben, a Jácint utcában, a Lövölde téren pedig parkoló autókra zuhantak faágak.

MTI Fotó: Mohai Balázs

MTI Fotó: Mohai Balázs

A XX. kerületi Vörösmarty utcában egy faág villamos felsővezetékre zuhant, emiatt a műszaki mentés idejére a villamos forgalmát le kellett állítani. Ugyanakkor a Kondorosi úti patak a XI. kerületben a Bodola Lajos utcánál kilépett a medréből, és elárasztotta a környező épületek pincéjét – sorolta a károkat Kisdi Máté.