A kánikulában napi negyven szabadtéri tűzhöz hívják a tűzoltókat

A száraz, forró időjárásban több a szabadtéri tűz, a kánikulában naponta negyven ilyen esethez hívják a tűzoltókat – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője az MTI-vel.

Mukics Dániel elmondta, továbbra is érvényes a június 20-án elrendelt országos tűzgyújtási tilalom, amely szerint tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek kétszáz méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.

grill tűzrakás

A helyettes szóvivő kiemelte: a szabadtéri tüzek kilencvenkilenc százalékát emberi mulasztás okozza. Hangsúlyozta: a kánikulában naponta átlagosan negyven ilyen esethez hívják a tűzoltókat, idén pedig már hatezer-kétszáz olyan esethez riasztották őket, amelynél erdő vagy más növényzet égett.

hirdetés

Otthon nem tilos grillezni, bográcsozni – folytatta -, de nem szabad magára hagyni a tüzet, ha pedig feltámad a szél, el kell oltani, és mindig kell oltóanyagnak és megfelelő szerszámnak a közelben lennie.

Úgy kell eloltani a tüzet, hogy ne gyulladhasson ki újra, ehhez 3-5 centiméter földet vagy homokot kell rászórni – tette hozzá. Mukics Dániel jelezte azt is, hogy aki megsérti a tűzgyújtási tilalmat, és oltani kell az emiatt keletkező tüzet, az 20 ezertől 3 millió forintig terjedő bírságot kaphat.

Szólt a mezőgazdasági tüzekről is: idén eddig 46 kombájn vagy bálázógép gyulladt ki, tízszer pedig ilyen gép okozott tüzet. Csak kifogástalan műszaki állapotú mezőgazdasági géppel szabad megkezdeni a munkát – fűzte hozzá.

Mukics Dániel felhívta a figyelmet arra is, hogy tilos a kerti zöldhulladék égetése, de ez alól az önkormányzat helyi rendeletben felmentést adhat.

energiaoldal.hu – MTI