Kapcsolt energiatermelők: 18% primerenergia megtakarítás

A kapcsolt energiatermelők átlagosan 18 százalékos primerenergia megtakarítással üzemeltek tavaly, ugyanakkor az előnyök kihasználását gátolja, hogy az optimális üzemidőnek csak a negyedében termeltek.

A Magyar Kapcsolt Energia Társaság keddi közleménye szerint a kapcsolt technológiát használó, azaz a villamos- és a hőenergiát párhuzamosan előállító berendezések a szigorú referenciaértékekhez képest átlagosan 18 százalékkal kevesebb földgázt használtak egységnyi áram és hőenergia előállításához, mintha azt külön-külön kellett volna megtermelni.

kép: sinergy.hu

kép: sinergy.hu

Az előnyök teljes körű, nemzetgazdasági szinten is érzékelhető kiaknázását ugyanakkor gátolja, hogy a mesterségesen alacsonyan tartott hőárak és az alacsony piaci áramár miatt a berendezések az optimális üzemidőnek alig negyedében termeltek tavaly. A gázmotorok átlagosan évi 1950 órát, a nagyerőművek pedig 3490 órát működtek 2012-ben, míg az optimális üzemóraszám 7500-7800 között mozogna éves szinten.

hirdetés

A szakmai szervezet szerint a modern, kapcsolt erőművi berendezések optimális működtetése a földgáz megtakarításon túl jelentős környezet- és klímavédelmi hatása is lenne. Minden köbméter megtakarított földgáz ugyanis több mint 1,7 kilogramm szén-dioxid kibocsátásától kíméli meg a környezetet.

„Amennyiben a teljes hazai kapcsolt erőművi kapacitást optimális kihasználtság mellett lehetne üzemeltetni, éves szinten mintegy 3 millió tonna széndioxidtól is megkímélhetnénk a környezetet. A tavalyi működési paraméterek alapján viszont alig 1,2 millió tonna szén-dioxidot sikerült megtakarítani a technológiának köszönhetően” – idézi a közlemény Rudolf Viktort, a Magyar Kapcsolt Energia Társaság elnökét.

MTI