EU vám az amerikai etanolra: fejlődésnek indulhat az európai etanolipar

Ismét fejlődésnek indulhat az európai etanolipar a Magyar Bioetanol Szövetség szerint annak köszönhetően, hogy az Európai Unió vámot vetett ki az Amerikai Egyesült Államokból az EU-ba szállított bioetanolra.

Az MBSZ kifejti, hogy az Európai Tanács rendelete szerint az importőrök az elkövetkezendő öt évben 62,9 euró vámot kötelesek fizetni tonnánként az unióba behozott bioetanolért.

kép: zyx/indafoto.hu

kép: zyx/indafoto.hu

A közleményben a szövetség idézi Héjj Demetert, az MBSZ elnökét, aki szerint ez a lépés kiválóan tükrözi, hogy az EU továbbra is elkötelezett a bioüzemanyagok iránt és törekszik arra, hogy védelmet biztosítson a felhasználóknak és a termelőknek a dömpingszerűen érkező etanol visszaszorításával.

Az Egyesült Államokból és Brazíliából Európába érkező etanol 2009-ben még 102 millió litert tett ki, két évvel később ez a mennyiség 1,17 milliárd literre nőtt. Ez az ugrásszerű növekedés negatív hatással volt az európai bioetanoliparra, szinte megbénította fejlődést. Az import ilyen mértékű bővülése miatt sok gyártó kritikus pénzügyi helyzetbe került.

Az európai bioetanoltermelők szervezete, az ePURE éppen ezért kezdeményezte 2011-ben a dömpingszerűen érkező import bioüzemanyagok visszaszorítását – emlékeztet az MBSZ.

hirdetés

A szövetség szerint a lépésnek köszönhetően várhatóan visszaszorul az EU-ba irányuló bioüzemanyag mennyisége és ismét fejlődésnek indulhat az európai etanolipar. A termelők ismét hozzáláthatnak a kontinens etanoligényének kielégítéséhez, ezáltal korábban megszűnt munkahelyek jöhetnek létre. Mivel Magyarország hagyományosan jó mezőgazdasági adottságokkal rendelkezik, így jó eséllyel válhat a biomassza termelés európai központjává.

Bűvös 10 százalék

Az Egyesült Államokban a felhasznált üzemanyag 10 százaléka már bioetanol. Ennek 60 százalékát a dunaföldvári üzemben is közvetve tulajdonos Fagen-csoport állítja elő. Nálunk is nevezetes a 10 százalék, mert Magyarországnak az Európai Unió direktívája szerint éppen ekkora arányban kellene átállnia a megújuló üzemanyagok felhasználására 2020-tól. Ezt azonban nehezíti, hogy a sok millió liter dunaföldvári bioetanolból itthon egy cseppet sem értékesít az üzem. Ennek elsősorban az az oka, hogy a 27 uniós tagállamból kizárólag nálunk van jövedékiadó-teher az E85-ös (bioetanollal kevert) üzemanyagon, és ez visszaveti a keresletet, másrészt a legnagyobb felvásárlónak számító Mol Nyrt. sem ettől a cégtől veszi az alapanyagot. A magyar gyártók közül a Hungrana kapacitása mintegy 150 ezer, a Pannonia Ethanol dunaföldvári üzeméé pedig 240-250 ezer tonna etanol évente, és ugyanennyi lesz a mohácsi üzemé is. Az utóbbi két üzem kapacitását akár meg is lehet duplázni, de ehhez biztonságos alapanyag-ellátás szükséges.

forrás: figyelo.hu

A Magyar Bioetanol Szövetség szerint fontos, hogy a helyben termelt üzemanyag helyi szinten legyen felhasználva, mert így a felhasználók ellenőrzött, tiszta alapanyagokból készülő etanolhoz juthatnak, a termelők pedig stabil, tervezhető pénzügyi és gazdasági folyamatokkal számolhatnak. Ugyanakkor a Brazíliából érkező több millió liter bioüzemanyagot szállító tankerhajók jelentősen szennyezik az óceánokat; a környezetvédő szervezetek és az MBSZ szerint értelmetlen külföldről szállítani az etanolt és a biodízelként használt indonéz pálmaolajat.

Az Európai Tanács döntése a hazai mezőgazdaságra is jó hatással lehet, s a jövőben az etanolipar kiemelt tényezővé válhat a magyar agrárium számára. Az MBSZ szerint nemzetgazdasági érdek a jól működő hazai bioetanol ipar kialakítása és további fejlesztése, hiszen a bioetanol gyártás akár 30 000 munkahelyet is fenntarthatna főként a kis- és középvállalkozói szektorban.

MTI

Kapcsolódó cikkek
Már biztosra vehetjük: lesz crossover az új Ladából!

Eddig csak tanulmányként láthattuk és a sorsa is bizonytalan volt, de tegnap az AvtoVAZ bemutatta a nálunk is várva-várt Lada Vesta crossover Elolvasom

Olcsóbb a román áram Magyarországon, mint Romániában?

Magyarországon a lakosságnak kevesebbet kell fizetnie a villamos energiáért, mint Romániában, annak ellenére, hogy az áram egy részét Magyarország Romániától Elolvasom

Zöldfűtés és -áram a Föld természeti kincseiből

Hévíztermeléses, avagy közvetlen felhasználású geotermikus energia hasznosításában Magyarország a világon az első 10-ben van a szakértő szerint. Ennek ellenére ilyen Elolvasom

A Transgaz hitelezőket keres a Magyarországon is áthaladó BRUA-gázvezeték megépítéséhez

A román Transgaz földgázszállító vállalat az uniós támogatás mellett saját nyereségéből és hitelből fedezi a Bulgáriát - Románián és Magyarországon Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?