A kéményseprők írásos bérgaranciát kérnek a kormánytól

A kéményseprők írásos garanciát kérnek a kormánytól foglalkoztatásukra és tisztességes bérezésükre, ezért demonstrált a Kéményseprők Országos Szakszervezete (KOSZ) hétfőn Budapesten a Kossuth téren.

Vámos Csaba, a KOSZ elnöke ismertette a szervezet követeléseit, amelyek között szerepelt egy országosan egységesített és méltó bérrendszer kidolgozása is. Egyben szeretnék elérni, hogy a kéményseprés szervezetének átalakítása során a dolgozóknak ismerjék el jogilag a korábbi munkáltatónál eltöltött éveket.

MTI Fotó: Illyés Tibor

MTI Fotó: Illyés Tibor

 

Vámos Csaba hangsúlyozta: az utóbbi időben többször is atrocitások érték a kéményseprőket munka közben, ezért fontosnak tartják, hogy a kéményseprők visszakapják a közfeladatot ellátó személyi státuszukat.

A szakszervezet – a korábbi szóbeli ígéreteknek megfelelően – elvárja, hogy az Országgyűlés előtt lévő törvényjavaslat elfogadása után, a végrehajtás részleteinek kidolgozásában, mint szakmai partnert a munkavállalói érdekképviseletet is vonja be a Belügyminisztérium, megteremtve a konstruktív együttműködés lehetőségét – mondta el a KOSZ elnöke.

A tüntetésen minden megyéből képviseltette magát egy-egy kéményseprő.  A kormánynak címzett petíciót, amelyet eljuttattak a Miniszterelnökségnek, a helyszínen átvette Szilágyi György, a Jobbik Magyarországért Mozgalom egyik képviselője is. A politikus rögtönzött sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a kormánynak meg kellene hallgatnia a követeléseket.

hirdetés

A kormány március 10-én nyújtotta be a parlamentnek a kéményseprésről szóló új törvényre vonatkozó javaslatát, amely szerint az önkormányzatoktól a katasztrófavédelemhez kerülne a lakossági kéményseprési közszolgáltatás. A javaslat indoklása szerint a kéményseprő-ipari közszolgáltatásban jelentkező zavarok “bizonytalanságot okoznak” az ellátásban, ami tűz- és életveszélyes, ezért a jelenlegi rendszer nem tartható fenn. A kéményseprő-ipari szolgáltatás stabilizálása a lakossági ellátásban csak teljes körű állami szerepvállalással lehetséges, ezért a jövőben a hivatásos katasztrófavédelmi szerv biztosítja a kéményseprést a lakosságnak.

MTI Fotó: Illyés Tibor

MTI Fotó: Illyés Tiborasztrófavéd

A Belügyminisztérium számításai szerint a feladatvétel miatt 1350 kéményseprői és adminisztratív dolgozói státuszra lesz szükség a katasztrófavédelemnél. Az előterjesztés indoklásában azt is írták: az a kormányzati szándék, hogy a lakosság rezsiköltségeit a lehető legalacsonyabbra csökkentsék, összhangban áll azzal, hogy a lakossági kéményseprő-ipari ellátást a kabinet ingyenessé akarja tenni.

A hatályban lévő kéményseprő-ipari közszolgáltatási szerződések 2016. január 1-jén szűnnének meg.

MTI

 

 

Vélemény, hozzászólás?