A kormány vizsgálja meg az alapdíjak csökkentését vagy eltörlését!

A közműszámlákon szereplő alapdíjak jelentős csökkentésének vagy teljes megszüntetésének vizsgálatát javasolja a Fidesz a kormánynak – közölte Rogán Antal hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. A nagyobbik kormánypárt parlamenti frakcióvezetője szerint ideje megszüntetni a magyar családok “lehúzását”.

A Fidesz azt is kezdeményezi a kabinetnél, hogy a mérőórák cseréjének költsége a jövőben ne a fogyasztókat terhelje, valamint hogy a mérőórákon jelzett fogyasztás és a számlázás kerüljön szinkronba, ami alapvetően a Főgáznál fontos kérdés, mert sok esetben a számlázás alapjául szolgáló fogyasztási egység nem egyezik meg a mérőórán mutatott értékkel – mondta a politikus.

kép: ruurmo

kép: ruurmo

A kormánypárt “3+1” javaslatának része a bekötési, bekapcsolási díjak és fejlesztési hozzájárulások felülvizsgálata is az építési vállalkozók szövetségével való egyeztetést követően – ismertette a frakcióvezető, hozzáfűzve, hogy ezek a költségek az ország különböző területein változóak, a hálózatbővítési díjak minimum 60-70 ezer forint között mozognak.

Rogán Antal a közműalapdíjakról azt mondta, hogy ezek “nem kis költséget” jelentenek a családoknak, hiszen például a villamos energiánál ez évi 2-3 ezer forint, a gáznál 10-15 ezer, a távhőnél pedig 57-84 ezer forint. A mérőórák cseréjéről szólva megjegyezte, hogy a díjszabások itt is nagyon eltérőek, de akár 115 ezer forintba is kerülhet a csere.

hirdetés

Mindezen intézkedéssel akár évi százezer forintnál többet is spórolhatnak a fogyasztók – hangsúlyozta. Hozzátette, azt kérték, hogy a kormány a következő ülésén foglalkozzon ezekkel – az alapvetően rendeleti módosításokkal megoldható – kérdésekkel, amelyeket egyébként az elmúlt hetekben tartott rezsifórumok résztvevői fogalmaztak meg.

Mint kiemelte, a rezsifórumok résztvevőinek tapasztalatait összegezve “azt mondhatjuk, hogy az emberek véleménye szerint a fogyasztáson felül vannak olyan tételek a számlákban és a díjakban, amelyekkel a szolgáltatók újabb bőrt próbálnak lehúzni a magyar családokról. Ezeket pedig meg kell szüntetni”.

Megjegyezte azt is, hogy ha a kabinet kéri az ügyben a parlament összehívását, mert mégis törvényi változtatások szükségesek, a Fidesz képviselőcsoportja támogatni fogja azt.

A frakcióvezető jelezte, ha a kormány megteszi megoldási javaslatait, és a fogyasztók javára dönt, “az fájni fog a szolgáltatóknak, de azt gondoljuk, itt az ideje, hogy a lehúzásokat megszüntessük”.

MTI

Kapcsolódó cikkek
Áprilisi rezsicsökkentés: a szolgáltatók állják ezt a kört

Április 1-jétől újabb 6,5 százalékkal olcsóbbá vált a gáz ára a lakossági fogyasztók számára. A megjelent rendelet szerint az ebből Elolvasom

Biztonságosabbá válik a szolgáltatók számlázása

A távközlési-, valamint a gázszolgáltatóknak szeptember 1-jétől akkreditált tanúsító szervezet által kiállított tanúsítvánnyal kell igazolniuk a számlázási rendszerük biztonságát - Elolvasom

Ismét méri a fogyasztók elégedettségét az energiahivatal

Az idén ősszel is kérdőíves vizsgálatot indít a villamos energia és földgázfelhasználók elégedettségének felmérésére a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal Elolvasom

Mindenkinél lesz fűtés az ünnepi időszakban

Nem kapcsolja ki a 60 napon túl nem fizetőknél a gázt a Tigáz, a GDF Suez, az E.ON és a Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?