A kormányon múlik, lesznek-e zöldebb lakóparkok és közületek

A helyi energiatermelés és -hasznosítás modellje felé történő elmozdulás adhatna lendületet a kapcsolt energiatermelés hazai, 2005-2010 között elért, európai viszonylatban is impozáns 21 százalékos részarányának ismételt eléréséhez – vallják a Magyar Kapcsolt Energia Társaság szakértői. A villamos energia és hő együttes termelésére képes gázmotorok nem csak az ipari létesítmények számára jelenthetnek költséghatékony megoldást energetikai igényeikre, de a lakosság és a közintézmények árammal és hővel történő ellátásának is helyi eszközei lehetnének .
A szakértők szerint a helyi értékesítés jogszabályi megkönnyítésével a gázmotorok kedvező konstrukciók mentén, versenyképes áron, akár 10-30 százalékkal is olcsóbban, láthatnának el villamos energiával lakóparkokat, kormányzati intézményeket, miközben a megtermelt hőt is hasznosítani lehetne. Amennyiben a rendszerhasználati díjakban elismerhető lenne a kis távolságon továbbított, alacsony feszültségű áram kisebb vesztesége, a hazai energiarendszer elmozdulhatna a példaként sokszor emlegetett német stadtwerke modell irányába.

kép: kovacslilla/indafoto.hu

kép: kovacslilla/indafoto.hu

A kapcsolt energiatermelés magas hatékonyságánál fogva alkalmas arra, hogy megfizethető árú, fenntartható és ellátás szempontjából biztonságos megoldást kínáljon a közületi, lakossági fogyasztóknak. Akár az energiaellátás tekintetében környezetbarátabb lakóparkok és közintézmények kora is eljöhetne, amennyiben a kormányzat rábólint a kapcsolt energiatermelőket tömörítő szakmai szervezet áramértékesítési lehetőségeket bemutató javaslatára.

A szakmai szervezet három konstrukciót vizsgált meg a közvetlen villamosenergia-értékesítés lehetőségének támogatására. „Ezek lényegében két alapelv köré épülnek: jogszabályilag lehetővé kellene tenni, hogy a fogyasztók és a termelők életszerű körülmények mentén, közvetlenül, magánvezetéken csatlakozhassanak egymáshoz, illetve ahol ez nem gazdaságos ott a rendszerhasználati díjakban kellene elismerni, hogy a kicsi távolságokon minimális a hálózati veszteség az áram szállítása során” – emeli ki Rudolf Viktor, az MKET elnöke.

hirdetés

„Hatékony és könnyen megvalósítható megoldás lehetne, ha a közcélú hálózaton kis távolságra továbbított villamos energia esetében a szabályozói környezet elismerné a kis szállítási távolságokból fakadó minimális hálózati veszteséget, és ezt a közelben lévő termelőtől vásárolt árammennyiség esetében csak csökkentett mértékben kellene megfizetnie a fogyasztóknak, ami jelentősen segíthetne faragni például a lakóparkok és a közületek rezsikiadásait is. Szerintük az sem véletlen, hogy a lehetőséggel ma itthon szinte egyáltalán nem élnek” – hangsúlyozza Rudolf Viktor, aki szerint így is lehetne csökkenteni a fogyasztói áramkiadásokat, miközben a lokális ellátásban a kapcsolt termelők is megtalálhatják a gazdaságos üzemeltetés lehetőségét.

Az elképzelés további előnye, hogy így – a kormányzat stratégiai célkitűzéseinek megfelelően – megnyílna az út hangsúlyosabb önkormányzati szerepvállalás irányába is, hiszen egy alapvetően fenntartható gazdasági modellben a helyhatóság már tulajdonosi szerepkörben is sikeres lehet. „A rendszer üzemeltetését arra felkészült vállalkozások is végezhetik, ezzel pedig a helyi vállalkozások, szakemberek juthatnának stabil bevételhez” – sorolja az elképzelés további társadalmi és közösségi előnyeit az elnök.

Az értékesítési lehetőségek életszerűvé alakításából ráadásul számos távhőre termelő gázmotor is profitálhatna, amivel megállítható lenne a kihasználatlan, de még mindig jelentős üzemidővel rendelkező, klímavédelmi szempontból kedvező tulajdonsággal bíró berendezés leszerelése, külföldre értékesítése. Az MKET szinte hetente kap visszajelzéseket arról, hogy egy-egy gázmotort a tulajdonosok külföldre, jellemzően tőlünk keletebbre fekvő országokba értékesítettek, ami az elnök szerint ez a leghatékonyabb hazai energiatermelő kapacitások értelmetlen elfecsérlése.

OrientPress Hírügynökség