Olajmaffiát számolt fel a NAV

Az eddigi adatok alapján csaknem 800 millió forintos kárt okozott az államnak az az olajmaffia, amit nemrégiben sikerült felszámolniuk a NAV adóellenőreinek, pénzügyi nyomozóinak. A körbeszámlázásos áfacsalás bizonyítására a NAV információtechnológiai csoportja által lementett elektronikus adatokat is felhasználják. Mintegy 3 milliárd forint értékű ipari olaj forgalmazása köthető a kiiktatott céghálóhoz.
Az év eleje óta végzett ellenőrzések, majd a nyomozás során kiderült részletek szerint az áru szlovák és román gazdálkodóktól származott és papíron szövevényes számlázási láncon futott keresztül. A közbeiktatott cégek egyike sem fizetett áfát, sőt volt, amelyik visszaigényelt adót a fiktív számlák révén. Az üzletszerűen elkövetett csalássorozat gyanúját egy adóvizsgálat keltette fel.

Illusztráció. kép: rostag/indafoto.hu

Illusztráció. kép: rostag/indafoto.hu

A revizoroknak a jelentős volumenű – évente mintegy 11-12 ezer tonna – ipari olajat feldolgozó gazdálkodó üzleti partnerei szúrtak szemet. A cégek szinte a semmiből előtűnve, mindennemű gazdasági előélet nélkül forgalmazták a finomítatlan olajat, majd mikor már nem volt szerepük, rejtélyes módon ukrán vagy szerb tulajdonoshoz kerültek.

hirdetés

Az ügy érdekessége, hogy a maffiaszerű törvénytelen olajkereskedő hálózatot az adóellenőrök és a pénzügyi nyomozók együttműködése révén pár hónapos működés után sikerült felszámolni. Az adatok ráadásul több számlázási láncra is utalnak. A csalók ezekben repceolajjal, gombokkal sőt drágakövekkel is üzleteltek.

A NAV egyszerre 22 helyszínen tartott házkutatást. Pénzügyi nyomozók és adóellenőrök jelentek meg a mátészalkai cég, valamint több szabolcsi és budapesti beszállítója székhelyén. A nyomozók számítógépeket és 26 ezer oldalnyi könyvelési iratot foglaltak le, az információtechnológiai csoport pedig több mint 5 terabyte adatot mentett le. Az okozott kár biztosítására mintegy 600 millió forint értékben zároltak 34 autót, 126 hektár ingatlant és 3 bankszámlát.

A nyomozók 4 gyanúsítottat hallgattak ki különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. Tettükért akár 10 évig terjedő szabadságvesztést is kaphatnak. A bíróság elrendelte előzetes letartóztatásukat.
OrientPress Hírügynökség

Vélemény, hozzászólás?