A (közel)jövő családi háza a Construmán

A Construma építőipari szakkiállításon 24 cég termékeiből épült fel egy olyan bemutató lakóház, amelyben minden épületenergetikailag fontos elem megfelel a jövő követelményeinek – mondta Kárpáti József, az Öko City néven futó bemutató szervezője az MTI-nek a helyszínen.

Az uniós előírások szerint 2021-től már csak passzív házakat lehet építeni a közösség területén. Ez azt jelenti, hogy akkortól a lakás minden egyes négyzetméterét ki lehet fűteni 15 kilowatt energiával egy szezonban. Fűtőanyagban ez 1,5 köbméter földgázt, vagy 1,5 liter fűtőolajat jelent.

kép: mapasz/facebook

kép: mapasz/facebook

Az átmeneti időben is szigorodnak a lakóépületekkel kapcsolatos energetikai előírások. A Magyar Közlönyben március elején jelent meg az a belügyminiszteri rendelet, amely előírja, hogy ha uniós vagy nemzeti támogatási forrás is szerepel a felújításban, vagy pedig az új lakás építésében, akkor közel nulla energiaigényűvé kell tenni az épületet.

hirdetés

A közel nulla energiaigény azt jelenti, hogy költségoptimalizáltan a leghatékonyabbá kell tenni az épület energiafelhasználását, továbbá a felhasznált energia egynegyedének megújuló forrásból kell származnia. A megújuló energiát – napelemmel, napkollektorral, hőszivattyúval – az épületben vagy annak közelében kell előállítani.

kép: mapasz/facebook

kép: mapasz/facebook

Kárpáti József elmondta: az EU nemzeti hatáskörbe utalta azt, hogy az épületben megtermelt és a ház által felhasznált energia hogyan viszonyuljon egymáshoz. Ezt magyar jogszabály még nem határozta meg, de például Görögországban 120, Ausztriában viszont csak 5 kilowatt négyzetméterenként, egy fűtési szezonra vetítve.

A bemutatott házon a falak jól hőszigeteltek, a hőszigetelő anyag farost, vályog és kender. Ezek előnye az, hogy teljesen újrahasznosíthatók. A jó hőszigetelés miatt a házat géppel kell szellőztetni, amelyet hőcserélővel oldottak meg, hogy az elhasznált meleg levegő felmelegítse a beszívott friss levegőt. A szellőzés, a fűtés és a világítás számítógéppel vezérelt, amit a látogatók is kipróbálhatnak.

Végül még egy érdekesség a házon: az ablaküvegre olyan bevonatot vittek fel, amely villanyárammal fűti a lakást.

Kapcsolódó cikkek
A passzívházé a jövő, mégsem kap támogatást

Az Európai Unió döntése értelmében 2020-tól csak passzívházat, vagy fokozottan energiatakarékos házat építhetünk, a pályázati támogatások teljes hiánya miatt azonban Elolvasom

VII. Magyar Passzívház Konferencia 2014. február 19.

VII. Magyar Passzívház Konferencia, Budapest, 2014. február 19. Syma Rendezvényközpont Fokozottan energiatudatos épületek gépészeti és szerkezeti megoldásai Aktív – passzív Elolvasom

3D burok – totális hőszigetelés

A termikus burok - avagy az épület szigetelt héja. Alacsony energiaigényű épületek esetében sokszor hallani, hogy szakemberek hivatkoznak az épület hőszigetelt burkára. Elolvasom

Passzívház plusz – Új passzívház kategóriák a láthatáron

A megújuló energiatermelés egyre növekvő térnyerésére reagálva a darmstadti Passzívház Intézet a közeljövőben újabb minősítési osztályokat tervez bevezetni, amelyek már Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?