Import gáz helyett megújulókat akarunk

Az importált energia minél nagyobb részét hazai megújuló energiaforrásokkal kell kiváltani – mondta a nemzeti fejlesztési miniszter kedden Szegeden, a belvárosi geotermikus kaszkádrendszer kiépítéséről szóló sajtótájékoztatón.

Németh Lászlóné hozzátette: a földgáz-felhasználás csökkentése a magyar nemzetgazdaság nagyobb mértékű energiafüggetlensége felé mutat.

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A politikus felidézte: 2010 óta Magyarország időarányosan minden évben teljesítette az ország Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervében foglalt, a teljes megújuló energia részarányára vonatkozó célkitűzéseket. Az elmúlt négy évben mintegy 150 milliárd forint beruházási támogatás segítette a tervek megvalósulását.

hirdetés

Kifejtette: teljesült a 2010-es kormányprogram szerinti cél, mivel a teljes végső energiafelhasználáson belül a megújuló energiaforrások részaránya a 2009. évi 8,18 százalékról már 2012 év végére 9,6 százalékra növekedett, s ezzel az ország elérte az eredetileg 2016-ra kitűzött arányt.

A miniszter úgy vélte, Magyarország jó úton halad ahhoz, hogy 2020-ig teljesítse vállalását, és a megújuló energia aránya a primer energia felhasználásban elérje a 14,65 százalékot.

Németh Lászlóné közölte, a kabinet és a fejlesztési tárca az elmúlt négy évben mindent megtett az ország energia-import függőségének és egyoldalúságának csökkentése érdekében. Ebbe a koncepcióba illeszkedik az E.On földgáz-üzletága, valamint az algyői Szőreg-1 biztonsági földgáztároló megvásárlása is, vagy az éppen a napokban megkezdett magyar-szlovák földgázhálózat összekapcsolása – tette hozzá.

Szegeden tavaly márciusban indították el a város egyik legjelentősebb megújuló energia hasznosítási projektjét. Ennek során a belvárosban 25 intézmény fűtéséhez biztosítanak majd helyben kitermelt geotermikus energiát, míg Újszegeden a 2014-es fűtési szezontól 12 helyi intézményt látnak el ilyen energiával. A 100 százalékban magyar beruházók tulajdonában lévő, szegedi székhelyű Geotermikus Szolgáltató Kft. a belvárosi körre 997 millió forint uniós támogatást, az újszegedire közel 597 millió forint uniós támogatást nyert, ami összességében 49 százalékos intenzitást jelent. Az összesen 3,2 milliárd forintos projekt várhatóan 2014 augusztusában fejeződik be.

MTI

Kapcsolódó cikkek
Hamarosan kiszállhat a Nabuccóból a német RWE

Az RWE német energetikai konszern hamarosan kiszállhat a Nabucco konzorciumból - írta a Fokus magazin ágazati körökből származó értesülésekre hivatkozva. Elolvasom

Majdnem dobogós a magyar fölgázfüggőség

Az egyes európai országok összes gázbehozatalának ennyi százaléka származott Oroszországból 2012-ben MTI

A kormány célja a szénbányászat újraindítása

A kormányzat célul tűzte ki a szénkitermelés bővítését, a magyarországi szénbányászat újraindítását - mondta Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter ismertette Elolvasom

Magyarországot érdekli az izraeli földgáz

Az izraeli földgáz segíthet oldani Magyarország függését az orosz energiahordozóktól - mondta Szijjártó Péter a Jerusalem Postnak adott interjúban. A Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?