A légszennyezésmérő állomások pontos működtetését kéri a Levegő Munkacsoport

A főváros legforgalmasabb helyein lévő automata légszennyezésmérő állomások hónapok óta nem szolgáltatnak adatot egyes súlyosan légszennyező anyagok koncentrációjáról a Levegő Munkacsoport szerint. A környezetvédő szervezet ezért arra kéri Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkárt, hogy intézkedjen a lakosság egészségi állapota szempontjából fontos adatszolgáltatás helyreállítása érdekében.

A Levegő Munkacsoport szerdai közleménye szerint az Erzsébet téri, a Széna téri és a csepeli mérőállomás nem méri a nitrogén-oxidokat, a Kosztolányi Dezső téri pedig egyáltalán nem mér semmit.

hirdetés

kép: Krisz007/indafoto.hu

Az adatszolgáltatás hiánya lehetetlenné teszi annak megállapítását, hogy kialakult-e szmogriadó-helyzet, és képtelenség megítélni, hogy megfelelően megalapozottak-e a tervezett beruházások. Az a tény, hogy a mérések elmaradnak a főváros legforgalmasabb és egyben legszennyezettebb levegőjű területein, megnehezíti annak megállapítását is, hogy eleget tesz-e Magyarország a levegőtisztaságra vonatkozó uniós kötelezettségnek – közölte a szervezet.

A Levegő Munkacsoport arra kéri a környezetügyért felelős államtitkárt, mielőbb tegyen intézkedéseket a légszennyezettség-mérő állomások folyamatos hibátlan működése érdekében.