A magyarok használt autókat keresik

Megnőtt az érdeklődés a használt autók iránt; tavaly júniusban alig 13 millió hirdetésletöltést regisztrált Használtautó.hu autós szakportál, az év eleje óta viszont a keresések száma havi 20 millió fölé emelkedett.

Gyorsabban is kelnek el a meghirdetett járművek, a portál adatbázisa szerint a tavalyi 36 helyett átlagosan 24-25 nap alatt sikerül eladni egy személyautót.

kép: bocifiu/indafoto.hu

kép: bocifiu/indafoto.hu

A Használtautó.hu csütörtöki közleménye szerint ugyanakkor a meghirdetett járművek száma folyamatosan csökken, a portál százezres hirdetési állományában jelenleg megtalálható mintegy 73 ezer személyautó 8 százalékkal marad el a tavaly májusitól. Ez a fő oka annak, hogy az euró kedvezőtlen árfolyama ellenére csúcson van a használtautó-import. Idén május végéig már csaknem 25 ezer használt személyautót helyeztek forgalomba, 22 százalékkal többet, mint tavaly ilyenkor.

hirdetés

Az érdeklődők a korábbinál jobban figyelembe veszik a realitásokat, a többség az idősebb autók között keresgél. A legtöbben a 7-11 éves autók hirdetéseit böngészik. Májusban a 2002 és 2006 közötti évjáratok hirdetéseit nézték meg a legtöbben, évjáratonként több mint egymillió letöltést végezve.

Egyre többen keresik ugyanakkor az újszerű használt autókat is. Az újautó-piac mélyrepülése miatt kevés ilyen járművet kínálnak eladásra, az egy hirdetésre jutó kattintások száma messze ebben a korcsoportban a legnagyobb.

A használt járművek között a legnagyobb szezonális eltéréseket a használt motorkerékpárok piaca mutatja. A Használtautó.hu oldalon meghirdetett motorkerékpárok száma az év eleje óta több mint 14 százalékkal bővült, de májusban a keresések száma 85 százalékkal haladta meg a tavaly év végi szintet – áll a közleményben.

MTI