Szegedi biomassza-erőmű, aláírás, kampányfogás

Kampányfogásnak tartja Bohács Zsolt, a szegedi önkormányzat Fidesz-frakciójának vezetője a biomassza-erőmű megépítése elleni aláírásgyűjtést. A politikus szerint nem lett volna szükség a népi kezdeményezésre, az ügyet képviselői indítványra is újra napirendre vehette volna a közgyűlés.

Ménesi Imre (MSZP-Összefogás Szegedért) szegedi önkormányzati képviselő csütörtökön jelentette be, hogy több mint tízezer aláírás gyűlt össze a szegedi biomassza-erőmű megépítése ellen indított népi kezdeményezés során. A képviselő azt mondta, az érintettek példátlan felháborodással fogadták a biomassza-erőmű építésének tervét, illetve azt, hogy a beruházáshoz kapcsolódóan termálvizet hasznosítanának fogyasztási meleg vízként.

Bohács Zsolt

Bohács Zsolt

Bohács Zsolt csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta, „Ménesi Imre és az MSZP hazug hangulatkeltésével megtévesztette az embereket, miközben a legfontosabb tényeket elhallgatja. A fűtőüzem beindítása után a távhőszolgáltatás díjai is csökkennek majd, így a kormány rezsicsökkentő politikája hatványozottabban érezhető lesz a környéken, ráadásul egy olyan fejlesztésről van szó, ami munkahelyeket teremt, amire 2002 óta nem volt példa.”

A Fidesz politikusa szerint „az MSZP azért gyűjt aláírásokat, hogy ne csökkenjen a környék légszennyezettsége, ne létesüljenek új munkahelyek, és ne csökkenhessen a szegediek távhődíja”.

Bohács Zsolt hangsúlyozta, a tervezett erőműben biztonságos, ellenőrzött és zárt technológiát alkalmaznának, 90 százalékos hatásfokkal üzemelne, a levegőt nem szennyezve. Ha az erőmű megvalósul, gyakorlatilag csak vízpára és szén-dioxid távozik a kéményekből, a hamut egy berendezéssel kiszűrik. A fejlesztés nem járna nagy zajjal, és szükséges engedélyek birtokában rövid idő alatt beüzemelhető lehetne.

A politikus emlékeztetett arra, hogy Szentendre központjában és a balassagyarmati kórházban működik hasonló erőmű, amelyet bizalmatlanul fogadtak eleinte az emberek, mára azonban a mindennapi élet megszokott része lett, csakúgy, mint az osztrák síparadicsomokban.

A helyi távhőszolgáltató kisebbségi magántulajdonosának érdekeltsége által tervezett beruházásban három darab, öt megawatt hőteljesítményű biomassza-kazános új erőművet telepítenének, három új termálkút fúrásával és két másik felújításával pedig használati meleg vizet biztosítanának a fogyasztóknak. A fejlesztés összességében 30 százalékkal csökkentené a távhő előállításához szükséges földgáz mennyiségét.

hirdetés

Ménesi Imre szerint az elmúlt több mint két évtizedben ez volt az első sikeres népi kezdeményezés Szegeden, hiszen az érintett városrészekben élő 48 700 választópolgár jóval több mint 10 százaléka támogatta, hogy a szegedi közgyűlés újra napirendre vegye az egyik lakótelep szomszédságába tervezett biomassza-erőmű építésének ügyét – mondta a politikus, amikor az aláírások közül hétezer-hétszázat átadott ellenőrzésre és hitelesítésre a helyi választási iroda munkatársainak.

A képviselő azt mondta, az érintettek példátlan felháborodással fogadták a biomassza-erőmű építésének tervét, illetve azt, hogy a beruházáshoz kapcsolódóan termálvizet hasznosítanának fogyasztási meleg vízként.

A szegedi közgyűlés fideszes és jobbikos képviselői áprilisban fogadták el a mintegy négymilliárd forintos költségvetésű, uniós támogatással megvalósítandó távhőberuházással kapcsolatos előterjesztéseket.

Bohács Zsolt, a szegedi közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője akkor elmondta, az elfogadott határozatok csupán a lehetőséget teremtik meg a fejlesztéshez. Ha sikerül a hosszú évek óta első szegedi termelő beruházást megvalósítani, az rezsicsökkentést eredményez és munkahelyeket teremt.

A fideszes politikus közlése szerint a tervezett beruházás az adófizetőknek egyetlen fillérjébe sem kerülne, hiszen azt a helyi távhőszolgáltató kisebbségi magántulajdonosának érdekeltsége valósítaná meg saját kockázatára.

A beruházás során három darab, öt megawatt hőteljesítményű biomassza-kazános új erőművet telepítenének, három új termálkút fúrásával és két másik felújításával pedig használati meleg vizet biztosítanának a fogyasztóknak. A fejlesztés összességében 30 százalékkal csökkentené a távhő előállításához szükséges földgáz mennyiségét.

Ménesi Imre hangsúlyozta, a szegedi közgyűlésben kisebbségben lévő szocialista frakció támogatja a termálvíz energetikai célú hasznosítását. Ehhez azonban – az egyetemen már a megvalósítás szakaszába ért projekthez hasonlóan – nyílt közbeszerzést kellene kiírni, így kiválasztva a fogyasztók számára legkedvezőbb megoldást.

A szocialista politikus emlékeztetett arra, hogy egy szegedi projekttel kapcsolatos interpellációra adott válaszában Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár azt hangsúlyozta, nem tekinti „zöld energiának” a biomassza elégetését, s nem támogatja sem biomassza-erőmű, sem szemétégető építését.