A MOL-csoport ajánlatot tett a Szlovák Villamos Művek részvénycsomagjára

A MOL-csoport vállalata, a Slovnaft és az MVM-csoport közösen, nem kötelező érvényű ajánlatot tett a Szlovák Villamos Művek (SE) 66 százalékos, jelenleg az olasz Enel vállalatcsoport tulajdonában lévő részvénycsomagjának megvásárlására. Sikeres pályázat esetén, az új portfólióelemek és a már meglévő eszközök együttes használatával tovább erősödhet az energiaellátás biztonsága a villamos-energia és a földgáz kelet-közép-európai piacán.

Az ajánlat jól illeszkedik a Slovnaft és a MOL-csoport hosszú távú üzleti stratégiájába, amely tovább kívánja erősíteni a cég vezető pozícióit a vállalatcsoport hazai pályáján, a közép-európai energetikai piacon.

kép: seas.sk

kép: seas.sk

A regionális együttműködéssel egyúttal diverzifikálni tudja a vállalatcsoport a hagyományos olaj-, és gázalapú portfólióját, és pozíciókat tud kiépíteni a villamosenergia piacán is. Ehhez kiváló partner a villamosenergiai iparágban illetve a nukleáris erőmű üzemeltetés területén több évtizedes tapasztalattal rendelkező MVM-csoport.

hirdetés

A pályázaton közösen induló Slovnaft és az MVM-csoport egyúttal komoly lehetőségeket lát a Szlovák Villamos Művek által üzemeltetett vízerőművek kapacitásának kihasználásában is, hiszen mindkét társaság célja minél fenntarthatóbb módon, környezetbarát energiával ellátni a régiós piacot.

Sikeres pályázat esetén, az új portfólióelemek és a már meglévő eszközök együttes használatával tovább erősödhet az energiaellátás biztonsága a villamos-energia és a földgáz kelet-közép-európai piacán, és hozzájárulhat az egységes európai energiapiac fejlődéséhez. A sikeres ajánlattétel révén egyúttal újabb export lehetőségek nyílhatnak a dél-kelet-európai piacok felé is.

80%-os piaci részesedéssel, az SE Szlovákia vezető energia-előállító vállalata. Energia kapacitása összesen 5,740MW, amely nukleáris, víz, hagyományos termikus, és napenergia által működtetett erőművekből áll.

Az integrált olaj és petrolkémia finomítással, termeléssel és kereskedelemmel foglalkozó Slovnaft Szlovákia második legnagyobb vállalata, egyben a MOL-csoport tagja. Szlovákia legnagyobb töltőállomás-hálózatát üzemelteti.

OPH

Vélemény, hozzászólás?