A Mol eladta a stratégiai gáztárolót

A Mol Nyrt. megállapodást írt alá a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetséggel (MSZKSZ), valamint az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-vel a stratégiai gáztárolót tulajdonló MMBF Zrt.-ben lévő tulajdonrészének eladásáról – közölte az olajcég a BÉT honlapján kedden.

A megállapodás értelmében a magyar állam közvetve, az MFB-n keresztül 51 százaléknyi részesedést szerez a stratégiai gáztárolót tulajdonló társaságban. A fennmaradó 21,46 százaléknyi Mol-részesedést pedig az MMBF-ben eddig is kisebbségi tulajdonos MSZKSZ vásárolja meg.

A szőregi gáztároló. kép: mol.hu

A szőregi gáztároló. kép: mol.hu

hirdetés

A közlemény szerint a 2013 márciusában a Mol MMBF Zrt.-ben lévő tulajdonrészének értékesítéséről aláírt szándéknyilatkozatnak megfelelően az értékesítési ár alapját független könyvvizsgálók bevonásával történt vagyonértékelés képezte. Az értékesítés a Mol és az MMBF közötti hitelek teljes rendezésével együtt történik. A tranzakció teljes mértékben készpénz alapú, zárása az év végéig várható.

A megállapodás illeszkedik a Mol profiltisztítási stratégiájába, amely szerint a csoport fő üzleti tevékenységeire kíván koncentrálni. A társaság a tranzakcióból befolyó összeget a fő tevékenységi körébe tartozó területeken magas megtérülésű projektekre fogja fordítani.

Az MMBF üzemelteti az Algyőn 2009-ben létesült, 1,9 milliárd köbméter kapacitású gáztárolót, amely Magyarország biztonsági gázkészletén felül kereskedelmi célú készleteket is tárol.

MTI

Vélemény, hozzászólás?