Alig fogyaszt áramot az ezüst-ionos memória

Akár 1 TB (1000 gigabájt) adatot is képes tárolni egy 200 négyzetmilliméteres csipen az eddig használt tetszőleges hozzáférésű memória, a RAM ezüst-ionon alapuló továbbfejlesztett változata, angolul Resistive RAM (ReRAM)

A nemesfém-befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. közleménye szerint az ezüst-ion alapú technológiával készített memória, amely várhatóan jövőre kerül forgalomba, hatékonyabb az elektronikai eszközökben – az okostelefonokban, a táblagépekben és a notebookokban – a napjainkban használt hagyományos Flash adattárolóknál, miközben megtartja az előnyeiket.

kép: crossbar-inc.com

kép: crossbar-inc.com

A ReRAM olyan kevés energiát használ, hogy az ezzel a technológiával gyártott okostelefont akár egy hétig sem kell újratölteni. Ráadásul a bélyegméretű ReRAM csip egy terabájtnyi adatot tud tárolni, ami 250 HD minőségű mozifilm feltöltésére elegendő hely.

kép: crossbar-inc.com

kép: crossbar-inc.com

hirdetés

Az adatok bevitele is gyorsabb, a másodperc milliárdod részében mérhető, szemben az eddigi meghajtók ezredmásodperceivel, továbbá az élettartama is hosszabb, milliószor újraírható, szemben a Flash meghajtóval, amely körülbelül tízezer újraírás után tönkremegy.

kép: crossbar-inc.com

kép: crossbar-inc.com

Az új technológia vízválasztó lehet a több mint ezermilliárd dollár értékűre taksált elektronikai világpiacon, mivel egyszerűbb vele az úgynevezett nem felejtő (angolul: non-volatile) memória gyártása, amelyet szinte mindenütt alkalmaznak, a táblagépektől kezdve az USB meghajtókon át a vállalati tárolórendszerekig. Elterjedése egyúttal az ezüst iránti világpiaci keresletet is stabilizálhatja – jegyzi meg a Conclude közleményében.

A fejlesztő, egy kaliforniai startup a Crossbar Inc. Szerintük a gyártás felfutása 2016-ra várható.

MTI, energiaoldal.hu

Vélemény, hozzászólás?