A szelektív hulladékgyűjtést és a REpontokat népszerűsíti a MOHU

A szelektív hulladékgyűjtést és a hulladékvisszaváltó REpontokat népszerűsíti a MOHU, a cég kampányaihoz nagykövetként Ördög Nóra és Till Attila televíziós műsorvezetők is csatlakoztak.

Ozoli Gábor, a MOHU szóvivője a Budakeszin felállított REponton tartott szerdai sajtótájékoztatón kiemelte: a hulladékgyűjtő és visszaváltó automatákat januártól országszerte elkezdték felállítani.

Budapest, 2024. február 7.
Ördög Nóra és Till Attila televíziós műsorvezetők, a MOHU kampányának nagykövetei a MOHU (MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.), a szelektív hulladékgyűjtést és a hulladékvisszaváltó REpontokat népszerűsítő sajtótájékoztatóján a Budakeszin lévő REpontnál 2024. február 7-én.
MTI/Hegedüs Róbert

Az új rendszert fokozatosan vezetik be, a gyártók június 30-ig kaptak haladékot. Eddig az időpontig még forgalomba hozhatóak olyan csomagolások, amelyek nem visszaválthatóak – közölte. Az új hulladékvisszaváltó és gyűjtő rendszer már több országban sikerrel működik és akár 90 százalékos visszaváltási arány is elérhető általa – jelezte a szóvivő.

Ördög Nóra a társadalmi felelősségvállalást és a környezettudatos magatartást hangsúlyozta és kiemelte: szeretnék még inkább rábírni az embereket a szelektív hulladékgyűjtésre, amellyel sajnos sokan még nem élnek.

hirdetés

Till Attila arról beszélt, hogy a REpont-rendszeren keresztül nagyon sok hulladék újrahasznosítására nyílhat lehetőség a jövőben – hangsúlyozta. Az automaták működésének bemutatásakor elhangzott: azt a palackot lehet majd visszaváltani, amiért kifizették a vásárlók az 50 forintos visszaváltási díjat, és amin megtalálható a visszaváltási logó. A nem visszaváltható palackokat, üvegeket, aludobozokat ugyanúgy, ahogy korábban, a szelektívbe kell dobni.

Budapest, 2024. február 7.
Till Attila televíziós műsorvezető, a MOHU kampányának nagykövete mutatja a REpont használatát a MOHU (MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.), a szelektív hulladékgyűjtést és a hulladékvisszaváltó REpontokat népszerűsítő sajtótájékoztatóján a Budakeszin lévő REpontnál 2024. február 7-én.
MTI/Hegedüs Róbert

A MOHU sajtóanyaga szerint a 400 négyzetméternél nagyobb üzlethelyiségeknél kötelező, hogy működjön ilyen visszaváltó automata, de a rendszerhez bárki csatlakozhat még, legyen szó boltról vagy akár vendéglátó helyiségről is. Regisztrálni a MOHU Partner Portálján lehet. A REpont rendszerhez csatlakozó üzleteknek a MOHU kezelési díjat fizet, de a legfontosabb előny az, hogy a csatlakozás forgalomnövekedést eredményez, hiszen nemzetközi tapasztalatok szerint a vásárlók oda viszik vissza a palackot, ahol megvették azt, valamint ott is vásárolják le a visszaváltásért kapott díjat. Január óta 1600 helyen 2000 automatát telepített a MOHU és ez a szám folyamatosan nő – ismertették.

A sajtótájékoztatón szó volt a kisebb boltokat érintő, házhoz menő REpont rendszerről. Ebben az esetben a kisboltba nem telepít automatát a MOHU, hanem a boltos egy applikációval visszaváltja, és összegyűjti a beérkezett csomagolásokat, amiket a MOHU mobil visszaváltó autói rendszeresen elszállítanak. Csatlakozni a kézi visszaváltási rendszerhez szintén a MOHU Partner Portálján keresztül lehet.

A visszaváltási rendszer célja, hogy a lehető legnagyobb mértékben hasznosítsák újra a Magyarországon forgalomba hozott italcsomagolásokat. Az Európai Unió előírása, hogy ezt a rendszert be kell vezetni, és már több országban sikeresen működik.

energiaoldal.hu – MTI