Napenergia Plusz Program: több mint 21 ezer jelentkezés az első hét mérlege

A pályázati lehetőséggel élő családok ingatlanonként akár 5 millió forint támogatással telepíthetnek modern napelemes rendszereket. A beruházást tervező magánszemélyek egy hete jelezhetik fejlesztési szándékukat a zöldenergia termelésre és tárolásra ösztönző kiírásban. Már 21503 pályázó nyújtott be előregisztrációs kérelmet, négyötödüké az első 24 órában érkezett be.


A kormány 75 milliárd forintos keretösszegű Napenergia Plusz Programja vissza nem térítendő támogatással segíti a lakóépületek ellátását tiszta zöldenergiával. A költségek kétharmadának átvállalásával legfeljebb tíz év alatt megtérülhetnek a háztartások kiadásai. A támogatott családok a napelemek mellé energiatárolót is telepítenek, a rugalmas felhasználás révén megerősítik öngondoskodási képességüket, és csökkenthetik áramszámlájukat – áll az EM közleményében.

háztartási napelemekTavaly rekordmértékben nőtt az összes naperőművi beépített teljesítmény és a jellemzően családok által üzemeltetett háztartási méretű kiserőművek száma is Magyarországon. A kisebb napelemes rendszerekből több készült el 2023-ban, mint a megelőző két évben együttesen, és közel ugyanannyi, mint 2020 végéig összesen. A 85 ezres bővüléssel már több mint 255 ezresre nőtt állomány további gyarapítását is szolgálja a Napenergia Plusz Program.

hirdetés

A beküldött előregisztrációk jóváhagyásáról 15 munkanapon belül dönt a támogató. A pályázók ezután jelölhetik ki a három lehetséges kivitelezőt, akik közül a rendszeren keresztül beérkező ajánlataik alapján választhatnak. Támogatási kérelmeket az aláírt kivitelezői szerződéssel rendelkezők nyújthatnak majd be.

A magyar gazdaság jövője a zöldenergia. A kormány azon dolgozik, hogy Magyarország a lakásokban és az ipartelepeken is élen járjon a zöldenergia termelésében és tárolásában. Idén új időszámítás kezdődik a kapcsolódó fejlesztésekben: az egy hete elrajtolt programok összesen 137 milliárd forinttal ösztönzik a magyar családok és cégek beruházásait. Egy korábbi kiírásban további 33 milliárd forint hasznosul hálózati integrált energiatárolók létesítésében. Az átviteli rendszerirányító MAVIR és az elosztók projektjeiben már a beszerzések zajlanak, az év végéig több helyszínen megkezdődhet a kivitelezés.

energiaoldal.hu